Chinese goudvoorraad blijft aangroeien

De buitenlandse muntreserves van China daalden in januari sterker dan verwacht waarbij het niveau van 3 biljoen USD niet meer werd gehaald. Dit voor het eerste in zes jaar, dit ondanks de pogingen van de overheid om het wegvloeien van buitenlandse deviezen te beperken.

De afgelopen maand daalden de Chinese deviezen tot onder de symbolische grens van 3 biljoen USD, dit verder gaand op de negatieve tendens die reeds enige tijd gaande is. In december was de daling nog 41 miljard USD, in januari 12,3 miljard USD. Analisten verwachten de komende maanden een verdere daling door de sterker wordende dollar.

Peking gebruikt de buitenlandse deviezen momenteel volop om de eigen munt te beschermen tegen de grillige financiële markten. Ook het wegvloeien van kapitaal probeert men tegen te gaan, een gegeven wat de laatste tijd meer en meer bezorgde geluiden doet ontstaan in Peking. Indien deze kapitaalcontroles onvoldoende blijken kan dit er zelfs voor zorgen dat China genoodzaakt is om de munt de devalueren.

Een muntdevaluatie zou de zaken echter op scherp stellen met de Verenigde Staten waarbij Trump de huidige koers van de Yuan al problematisch genoeg inschat. Indien de rente in de Verenigde Staten blijft stijgen (wat ook de wens van de FED is) dan zal de neerwaartse druk op de Yuan enkel toenemen. Hierdoor zal ook de uitstroom van kapitaal richting de Verenigde Staten toenemen waardoor de Chinese overheid genoodzaakt zal zijn om verdere maatregelen te nemen.

In tegenstelling tot de dalende deviezen is de hoeveelheid goud echter wel gestegen. Cijfers komende van The People’s Bank of China tonen aan dat de hoeveelheid goud eind januari gestegen is tot 71,292 miljard USD. Eind december was dit nog maar 67,878 miljard USD. Deze stijgende goudvoorraad is onder meer van belang om het vertrouwen in de Chinese Yuan op te krikken.

Een ander gegeven is echter de toenemende vraag naar goud door de stijgende financiële onzekerheid wereldwijd. De beurzen bereiken op dit moment weliswaar een recordhoogte al weerspiegelt dit niet de tendens van de wereldeconomie. Schulden zijn wereldwijd tot onhoudbare niveaus gestegen, handelsakkoorden lijken waardeloos en protectionisme steekt opnieuw de kop op. Een mooie goudvoorraad is dan ook een belegging voor onzekere tijden. Tijden welke zeker zullen terugkomen de komende jaren.

Bronnen:

http://www.cnbc.com