Trump en Xi Jinping strijken plooien glad

Er was de laatste tijd heel wat te doen omtrent een telefoontje van president Donald Trump naar Taiwan. Dit gesprek viel in het verkeerde keelgat bij China omdat het één-Chinabeleid hiermee niet gerespecteerd leek te worden door het nieuwe Amerikaanse staatshoofd. Trump maakt gisterenavond tijdens een telefoongesprek duidelijk tegenover Xi Jinping dat dit niet het geval is en dat hij het één-Chinabeleid erkent.

De relatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en China zat de afgelopen weken niet zo goed. Het één-Chinabeleid, een politiek denkbeeld dat stelt dat de republiek China (Taiwan) en de Volksrepubliek China aanschouwd worden als aparte landen met maar één rechtmatige China zijnde de Volksrepubliek, leek in twijfel te worden getrokken door Trump.

Het telefoontje naar de Republiek China (Taiwan) kort na zijn verkiezing als president, deed de relatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en China meer kwaad dan goed omdat het voor Xi Jinping niet duidelijk was of Trump het één-Chinabeleid serieus nam.

Slechts 23 landen op de wereld erkennen het één-Chinabeleid niet, de rest van de wereld beschouwen de Volksrepubliek China echter wel als de enige China zoals bv. alle Europese landen, Rusland, Japan, etc… Kortom, het zijn de belangrijkste economieën die het eens zijn over dit beleid.

Het misverstand tussen de V.S.A. en China werd donderdagnacht weggewerkt door een telefonisch onderhoud tussen Trump en Xi Jinping op vraag  van deze laatste. Het Witte Huis deed erna de officiële melding dat Donald Trump en de Verenigde Staten van Amerika het één-Chinabeleid respecteren.

Nu de plooien zijn gladgestreken, kunnen beide landen opnieuw een normale handelsrelatie met elkaar opbouwen. Het gesprek tussen beide heren wordt als een positief signaal gezien door China omdat Xi Jinping zich meer wilt focussen op de buitenlandse handel.

De Chinese president hoopt alvast dat de banden met de V.S.A. sterker dan ooit worden. Een samenwerking tussen de twee grootste economieën ter wereld kan alleen maar voordelig zijn voor beide partijen en voor de wereldeconomie.

Bronnen: De Tijd, Reuters, Investing, Foxnews

Foto: Wikimedia