“Amerikaanse aandelen inruilen voor Europese aandelen”

Amerikaanse aandelen zijn een lange tijd in trek geweest bij beleggers en investeerders, maar volgens de analisten van Bank of America Merrill Lynch wordt het tijd om de ‘shift’ te maken naar de Europese aandelenmarkten vermits de waarderingen enorm aantrekkelijk zijn ten opzichte van de Amerikaanse beurzen.

Het wordt iets duidelijker als je onderstaande grafiek bekijkt, sinds 2009 is de ‘outperformance’ van de Amerikaanse aandelen begonnen ten opzichte van de Europese aandelen. De grafiek vertoont een scherpe en steile rit naar boven met een tussenpauze in 2013.

BoA.grafiek

Op dit moment noteert de grafiek op een piekmoment en dat is volgens de strategen van Bank of America Merrill Lynch een goed moment om voorzichtig uit te kijken naar Europa.

Het is zelfs zo dat Amerikaanse aandelen het hoogste niveau in 40 jaar bereiken ten opzichte van de Europese aandelen. Bij Merrill Lynch benadrukken ze dat alles wat Amerikaans is, behalve de staatsobligaties, duur is te noemen in vergelijking met hun Europese tegenhanger.

De MSCI U.S. ‘verslaat’ de MSCI Europe met 105 procent, meer dan een verdubbeling. Dit is het resultaat van negen jaar lang ‘underperformance’ sinds de financiële crisis in 2008.

Volgens de strategen van Merrill Lynch moet er aan twee voorwaarden worden voldaan alvorens Europese aandelen opnieuw aantrekkelijk worden.

De eerste voorwaarde houdt in dat de winstcyclus in Europa zijn bodem heeft bereikt en terug begint toe te nemen, bedrijven moeten dus meer winst beginnen maken ten opzichte van Amerikaanse bedrijven.

Dat mag geen probleem zijn volgens de strategen, ze zien alvast signalen die erop duiden dat er een ommekeer aan het gebeuren is waarbij de koers-winstverhoudingen van Europese bedrijven die van de Amerikaanse bedrijven aan het bijbenen zijn.

Ten tweede, het politieke landschap van Europa in de nabije toekomst is zeer belangrijk en dat lijkt iets moeilijker te gaan worden. Het uiteenvallen van de Europese Unie is uiteraard nefast, de brexit kan een voorbode zijn voor een versplinterd Europa maar dat hoeft niet per se zo te zijn.

De komende maanden zal er veel duidelijk worden vermits er in verschillende Europese landen verkiezingen worden gehouden. In Nederland, Duitsland en Frankrijk maken ‘anti-establishment’ partijen veel kans om te winnen en dat zou de doodsteek kunnen betekenen voor de Europese Unie.

Als dit tweede punt een meevaller blijkt te zijn en het politieke landschap niet drastisch verandert, is het aantrekkelijk voor beleggers om terug volop in te zetten op Europese aandelen. De Bank of America Merrill Lynch raadt beleggers wel aan om voorlopig voorzichtig te blijven in deze onzekere politieke tijden.

Bronnen: Marketwatch, Beursduivel

Foto: Wikimedia