Duitse industrie zakt in én floreert

De jongste weken zijn er heel wat tegenstrijdige berichten verschenen aangaande de Duitse economie. Meer bepaald de industriële sector zou een sterke neergang kennen. Tot op welke hoogte kloppen deze onheilsvoorspellingen?

De Duitse industriële productie is blijkbaar in een soort van plotse ‘winterslaap’ terechtgekomen. De productie zakte in december 2016 met 3 procent. Op jaarbasis produceerden de Duitse fabrieken in 2016 minder dan in 2015 (-0,6%), zo weet De Tijd te melden.

Carsten Brzeski (Econoom bij ING) reageert op de cijfers: “December was een maand om snel te vergeten. De neergang is schokkend. De koude winter en het kerstseizoen lijken de belangrijkste redenen voor de scherpe terugval te zijn.”

Economen vreesden in januari dat de slechte cijfers nog langer te tabellen zouden kleuren. De winter zorgt ervoor dat o.a. de bouwsector op een laag pitje draait, wat de dalende cijfers voor de industrie-sector deels verklaren.

Toch lijken de onheilsberichten over de Duitse economie ver overdrijven. Cijfers van begin dit jaar laten zien dat de industrie-sector juist een stijgende trend kent. De prognoses voor het eerste kwartaal van 2017 ogen dan ook goed.

Marco Wagner, strategist bij Commerzbank, ziet de algemene vraag toenemen. Ondanks de volatiliteit van de jongste maanden, is er geen reden tot paniek zo oordeelt ook de economist Alexander Krueger (Bankhaus Lampe):

“Algemeen is er groei in de industrie en die zal nog verder aantrekken. Er is een positief ‘momentum’ in zicht”, zo meldt hij aan Reuters – Business.

Volgens de jongste prognoses zal de Duitse economie, in het algemeen, dit jaar met 1,7 à 2 procent groeien. De overheidsschuld wordt geacht verder te dalen in dit jaar, van 71 procent (in BBP-termen) naar 66 procent (in BBP-termen).