Euro verliest terrein door politieke onzekerheden

De euro krijgt ervan langs door de aanhoudende politieke onzekerheden in verschillende Europese landen. De valuta verliest terrein ten opzichte van zijn tegenhangers de dollar en het Britse pond. Een aantal experten raden beleggers aan om short te gaan op de euro om het risico in hun portefeuille te beperken. 

De opkomende verkiezingen in Nederland, Duitsland en Frankrijk worden op de voet gevolgd door beleggers en investeerders. Vol spanning wordt er uitgekeken naar wat de bevolking in de desbetreffende landen zal doen, beleggers zullen hun kompas hierop africhten in de nabije toekomst.

In Frankrijk lijkt de situatie het meest risicovol te zijn, als de Fransen Marine Le Pen kiezen als nieuwe president, zal er wellicht een referendum worden gehouden over het lidmaatschap van de Europese Unie.

Europa kan in dezelfde voetsporen treden als de V.S.A. en kiezen voor het populisme. Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft de euro flink wat terrein verloren ten opzichte van de dollar, de waarde van de euro daalde van 1,12 dollar naar 1,05 dollar sinds november.

De Forexmarkt wordt de laatste tijd flink door elkaar geschud door o.a. de brexit, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de mogelijke politieke verschuiving in Europa, veelal in het nadeel van de euro en daarom raden experts aan om de euro te ‘hedgen’.

Zij zien een groot risico voor de euro/dollar en kiezen ervoor om short te gaan op de euro naar aanleiding van de verkiezingen. Op deze manier bouwen ze een veiligheid in mocht de euro nog verder in waarde dalen.

In het slechtste geval wordt Le Pen verkozen tot president en resulteert een referendum in een Franse exit uit de Europese Unie. Maar volgens sommige analisten zal het zo een vaart niet lopen, zij achten de kans bijzonder klein dat Le Pen het effectief zal schoppen tot de nieuwe Franse president.

Volgens hen zal de impact op de euro echter beperkt blijven zolang de verkiezingen in de grote eurolanden meevallen en/of niet zullen eindigen in een exit-referendum. Kortom, de volatiliteit rond de euro zal de komende maanden nog niet gaan liggen.

Bronnen: CNBC, City AM

Foto: Max Pixel