Eurozone trappelt ter plaatse, ondanks inspanningen van de ECB

Met het schaamrood op de wangen moest de ECB de groeiprognoses voor 2017 naar beneden bijstellen. Q4 van 2016 viel onverwacht tegen (nulgroei) en dat schudt de kaarten voor dit jaar aardig door elkaar.

Onzekerheden met betrekking tot de Brexit, de onvermijdelijke redding van de Italiaanse banken en de moeizame onderhandelingen over de Griekse hervormingen jaagt investeerders weg.

Duitsland en Italië, de vlaggenschepen van de Eurozone, presteren onder de verwachtingen. Ook Nederland doet het slechter dan in 2016 begroot. Enkel Frankrijk en Spanje haalden hun target voor 2016. De gehele eurozone stagneert, ondanks de monsterlijke inspanningen van de ECB.

Door de tegenvallende cijfers verwacht men nu dat 2017 minder beterschap zal brengen dan voorheen gehoopt. De Duitse export zal verder stilvallen en terugplooien op de gestegen vraag op de eigen markt. Investeerders verlaten massaal Duitsland en het investeerdersvertrouwen zakt in februari 2017 tot een historisch dieptepunt van 10.4%. Rond nieuwjaar was dat nog 16.6%.

Europa krijgt klappen nu landen als de VS en UK hun lot in eigen handen nemen. het ziet ernaar uit dat de eurozone voor de komende jaren op de achterbank van de economische groei, ontwikkeling en innovatie zal moeten plaatsnemen.

Bron. Sputnik News

Foto: Images Money