Uitstekende resultaten Telenet, adviesraad onder vuur

Na resultaten over 2016 was Telenet de ster in Brussel. Toch werden de resultaten bij het brede publiek overschaduwd door de ophef rond de veel betaalde politici in een adviesraad.

De grote Europese indices gingen donderdag lager maar de Bel20 kon net op het droge worden getrokken door een uitblinkend Telenet (+6,5 procent).

De jaarcijfers van de Vlaamse telecomspeler werden voorbeurs gepubliceerd. Daaruit bleek een groter dan verwachte groei in omzet en mooie prestaties op bijna alle producten. De overname van Base werpt ook haar vruchten af. Voor 2017 (en verder) voorziet de telecomprovider een verdergezette groei. Ten slotte werd aangekondigd dat er voor 60 miljoen euro aan eigen aandelen zullen worden ingekocht, al moet wel gezegd dat dit in vergelijking met de marktkapitalisatie (van meer dan 6 miljard) niet zo enorm veel is. Deze transacties zouden over de komende 6 maanden moeten gebeuren.

Naast de jaarcijfers is er vandaag natuurlijk ook aandacht voor de onderneming omtrent de adviesraad en politici die daarin royaal worden betaald. Siegfried Bracke van N-VA zou 12 000 euro opstrijken per jaar met daarbovenop nog extra bedragen voor elk gegeven advies. Bracke trad uit het orgaan na alle ophef. Verder werden ook Patrick Dewael van Open VLD en Yves Leterme van CD&V genoemd als leden van de adviesraad en voordien was ook nog bijvoorbeeld Peter Vanvelthoven van Sp.a er lid van.

John Porter zei tijdens een persconferentie dat er heel wat ophef gemaakt wordt over een kleinigheid, zaken die, zegt hij, vrij normaal zijn en door sectorgenoten in het buitenland ook massaal worden toegepast. Om voeling te krijgen met de politieke wereld, die veel invloed heeft op de telecomsector en in de context van ons ingewikkelde politieke landschap, is het volgens hem belangrijk zich te laten bijstaan door mensen met concrete ervaring.

In mijn ervaring zijn adviesraden internationaal gezien zeer normaal. We zijn een privaat bedrijf in een sector die gedomineerd wordt door politiek-industriële samenwerkingsverbanden. Concurrenten hebben zelfs vaak politici in de raden van bestuur zelf.

Ik kan wat hulp gebruiken om te navigeren in het moeilijk te doordringen Belgische politieke landschap.

Telenet zal het bestaan van de huidige adviesraad evalueren en herbekijken.

Bronnen: ABM FN, Beursduivel, De Tijd, VTM Nieuws

Foto: photo news