Goudreserves Kirgizië nemen toe, productie gaat omhoog

Centrale banken lijken terug te geloven in het bezit van goud nu geld op de spaarrekening niets meer opbrengt. Zo blijkt ook uit een bizarre oproep van de centrale bank van Kirgizië, het wilt namelijk dat alle 6 miljoen inwoners van het land een deel van hun spaargeld aanwenden om goud te kopen, 100 gram ofwel 3,5 ounce om precies te zijn.

De oproep komt van de gouverneur van de centrale bank Tolkunbek Adbygulov. Hij probeert de bevolking warm te maken om goud in te slaan omdat het volgens hem een goede investering is op lange termijn nu geld op zich niets meer opbrengt. Ondanks de prijsschommelingen op de goudmarkt, zal goud zijn waarde zeker niet verliezen voor de inwoners van Kirgizië.

De gouverneur is heel enthousiast over zijn ‘actieplan’ en beschreef het idee tegenover Bloomberg als een droom dat hij zo snel mogelijk wilt realiseren. Hij geeft de Kirgiezen de raad om minstens 100 gram goud te kopen, goed voor een waarde van ongeveer 3.800 euro.

Sinds twee jaar biedt de centrale bank rechtstreeks goudstaven aan, er werd al voor 140 kilo aan goud verkocht aan de bevolking. Adbygulov zou dit cijfer graag zien stijgen en voornamelijk goud verkopen in de agrarische gebieden waar mensen ‘spaargeld’ bezitten in de vorm van vee.

De centrale bank ziet niet graag alleen goud in het bezit van de bevolking, zelf worden de goudvoorraden van de centrale bank flink aangevuld. In tegenstelling tot de meeste andere landen, is Kirgizië zeer actief op de goudmarkt, zelfs commerciële banken fungeren als actief goudplatform waarbij inwoners gebruik kunnen maken van de aankoop, verkoop en opslag van goudstaven.

Het gele edelmetaal is dan ook één van de belangrijkste producten voor de Kirgizische economie. De goudmijnsector is goed voor een productie van 20 ton goud per jaar dat voornamelijk wordt geëxporteerd naar het buitenland, de gouverneur wilt graag dat een groter deel naar de bevolking gaat.

Doordat er goudstaven beschikbaar zijn van 1 tot 100 gram, is het voor de Kirgiezen aantrekkelijk en gemakkelijk om goud in te slaan. De goudmijnen gaan wel een tandje moeten bijsteken want als het plan van de gouverneur aanslaat bij de bevolking, moeten ze minstens 600 ton goud ontginnen.

Bronnen: Marketupdate, Volkskrant, Finanzen

Foto: