Dit land wil dat iedere burger 100 gram goud koopt!

Goud wordt door de financiële elite beschreven als een barbaars reliek, de media noemt het een “pet rock” en de grote banken houden de prijs artificieel laag. Één centrale bank gaat tegen de stroom in en moedigt haar burgers nu aan om goud te kopen!

De reden van de negatieve instelling van het establishment tegenover goud is dat het edelmetaal de waarheid onthult. Stijgt de prijs dan duidt het op inflatie en andere problemen in de economie.

En als er iets is wat centrale bankiers, politici en de traditionele media ons willen voorhouden is dat er geen herhaling mogelijk is van wat er in 2008 gebeurde. Het financieel systeem is gezond en wie iets anders beweert is een doemdenkende goudkever die ze niet alle vijf op een rij heeft.

Één centrale bank heeft echter geen schrik van goud: de centrale bank van Kirgizië. In tegendeel: het raadt haar burgers aan om te sparen in goud voor wanneer er slechtere tijden aanbreken.

De bank plakt zelfs een concreet getal op hoe groot de persoonlijke goudvoorraad zou moeten zijn: minstens 100 gram. Dat is €3.742 vandaag.

“Goud kan lange tijd opgeslagen worden en ondanks de fluctuaties op de internationale markten verliest het zijn waarde niet.”, zei de voorzitter van de centrale bank, Tolkunbek Abdygulov.

De bank maakte het alvast makkelijker voor burgers om goud te kopen: het begon twee jaar geleden met de directe verkoop van goudbaren aan de bevolking.

Die baren variëren in gewicht en gaan van 1 gram tot 100 gram. Prijs kan dus geen bezwaar zijn voor de aankoop van zo’n goudbaartje.

De centrale bank geeft alvast het goede voorbeeld: de goudvoorraad van de bank steeg sinds 2012 met 70% tot 4,5 ton!

Daarmee zit nu 10% van de reserves in goud, een percentage dat nog zal stijgen. Abdygulov wil namelijk een derde van de reserves aanhouden in goud, een derde in de lokale munt en een derde in buitenlandse valuta.

Of het plan van de gouverneur zal lukken valt nog af te wachten. Als alle 6 miljoen burger 100 gram goud bezitten spreken we over zo’n 600 ton goud… een voorraad gelijk aan 30 keer de nationale productie.

Maar het is verfrissend om de huidige gouverneur van een centrale bank zo positief te horen spreken over goud.

Als de Kirgiziërs de raad opvolgen, dan zullen ze veel beter voorbereid zijn dan de burgers van andere landen als de volgende financiële crisis toeslaat.

Laat ons hopen dat het advies tot hen doordringt en dit nieuws misschien ook mensen uit andere landen inspireert!

Bron: Bloomberg
Foto: PavelD