Volatiliteit door verkiezingen, schuldenplafond en rente

Op 15 maart mogen een kleine 13 miljoen Nederlanders naar de stembus en een aardig deel daarvan zal een proteststem uitbrengen op de PVV.

Met haar anti-Europa retoriek geen beste maatjes met de EU en de euro.

Maar op 15 staat meer op de planning dat ervoor kan zorgen dat financiële markten mogelijk te maken gaan krijgen met een hoge volatiliteit.

Ten eerste een mogelijke renteverhoging door de Fed en ten tweede het schuldenplafond van de VS.

Maar eerst de Nederlandse verkiezingen.

Mocht de PVV de grootste worden, iets wat de laatste paar maanden bijna een gegeven leek, dan zal dat zijn effect sorteren op financiële markten en de volatiliteit.

In de laatste IPSOS peiling komt de PVV nog steeds als beste uit de bus met 27 zetels en staat de VVD bijna op gelijke hoogte met 26 zetels. In de laatste I&O Research peiling staat de PVV achter, met 20 zetels, waar de VVD als grootste uit de bus komt met 24 zetels.

Het gaat er dus echt om spannen.

De PVV van populist Geert Wilders is uitgesproken negatief over Europa.

Gehaat door de regerende elite mag hij ook best een beetje de Donald Trump van de lage landen worden genoemd, waarbij zelfs de nationalistische trekjes overeen lijken te komen.

Daar houdt de vergelijking wel op.

Trump is een zakenman, Wilders een politicus. Sinds 1998 zien we Wilders al in de Tweede Kamer, toen als lid van de VVD, vanaf 2004 als de Groep Wilders en daaruit voortvloeiend de PVV.

Sinds 1990 was hij al beleidsmedewerker bij de VVD en was hij speechschrijver voor de Tweede Kamerfractie tot 1998.

In diezelfde periode zat hij tevens een half jaar in de Utrechtse gemeenteraad.

Een ambtenaar dus, en in dat opzicht niet te vergelijken met zakenman Trump.

Toch zal een overwinning van Wilders, net als de overwinning van Trump, er voor kunnen zorgen dat financiële markten heftig reageren.

Hoogstwaarschijnlijk niet in het voordeel van de euro.

Niet dat dit daadwerkelijk op de lange termijn iets zal veranderen.

Geen enkele partij wil samen met de PVV regeren dus in dat opzicht heeft de euro en het EU-project in principe niets te vrezen, maar de markt denkt daar wellicht anders over.

15 maart is ook de laatste dag van de FOMC-meeting in de VS. Aan het einde van die meeting zal duidelijk worden of de Federal Reserve de rente gaat verhogen.

Natuurlijk zal ook dat gegeven de markten in beweging zetten.

Zoals het er nu naar uitziet komt er inderdaad een renteverhoging, met hoogstwaarschijnlijk wederom een renteverhoging van 0,25 procentpunt.

Dat zal de dollar hoogstwaarschijnlijk hoger zetten en in combinatie met een PVV-overwinning zou de euro wel eens flinke klappen kunnen krijgen.

Los daarvan loopt de VS weer tegen haar schuldenplafond aan, waarbij de Amerikaanse schuld tegenwoordig boven de 20 biljoen dollar uitkomt.

Hierbij is er wederom een mogelijkheid dat overheidsinstellingen op non-actief worden gezet, maar ook andere crisisscenario’s zouden de revue kunnen passeren.

Als het Congres tegen 15 maart niet – of – voor een verlenging van uitstel stemt – of – voor een verhoging van de schuldenlimiet, zal de kersverse Treasury secretary Steve Mnuchin boekhoudkundige trucjes uit de kast moeten halen om de Amerikaanse rekeningen te kunnen blijven betalen.

De beslommeringen hieromtrent zou de dollar juist weer kunnen drukken.

Wat het ook gaat worden, ook dit onderwerp zal rond 15 maart financiële markten in beweging zetten.

En dat dus bovenop de bewegingen die veroorzaakt zullen worden door de uitslag van de Nederlandse verkiezingen en het rentebesluit van de Fed.

Voor 15 maart mag dus in de agenda worden gezet: volatiliteit galore!

Bronnen: CNN, Bloomberg, CBS, Front Bencher, Parlement

Foto: Flickr