Unilever heeft geen zin in Warren Buffett en 3G Capital

Unilever heeft een overnamebod van zijn Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz van de hand gewezen.

Een aantal rijke beleggers, waaronder Warren Buffett en investeringsmaatschappij 3G Capital, proberen een megaconcern te vormen.

Het Brits-Nederlandse Unilever vindt de geboden prijs van 143 miljard dollar – dat gisteren werd gedaan – veel te laag en ziet absoluut geen voordelen in een fusie.

Er wordt ook gevreesd dat de Amerikanen enkel uit zijn op winst voor de korte termijn. Unilever heeft het bod dan ook krachtig afgewezen.

Volgens Unilever wil Kraft Heinz de overnamesom van 50 dollar per aandeel deels in contanten en deels in eigen aandelen voldoen.

Maar het bedrijf vindt de geboden premie van 18 procent op de slotkoers van donderdag veel te mager en raadt zijn aandeelhouders aan geen actie te ondernemen.

Anders dan Kraft Heinz, ziet zij in het voorstel ook geen basis om verder te praten. De Amerikanen hadden eerder laten weten wel graag het gesprek aan te gaan.

Het lijkt er verder verdacht veel op dat er sprake is van handel met voorkennis. In de dagen voor het overnamebod van Kraft Heinz zijn opvallend veel callopties Unilever verhandeld.

Dat was ook zo bij de overname van Heinz door Berkshire Hathaway en 3G Capital.

Woensdag werden 11.000 callopties verhandeld van in Amerika genoteerde aandelen Unilever, het hoogste handelsvolume sinds 2011.

De koers van het bedrijf schoot gisteren na bekendmaking van het bod omhoog met een stijging van 10 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag.

Daarmee trok het aandeel als AEX-zwaargewicht enkelhandig de volledige beurs uit de rode cijfers.

Unilever is overigens in omzet bijna 2 keer zo groot als Kraft Heinz. Het heeft 169.000 werknemers en draaide in 2016 een omzet van 52,7 miljard euro.

Kraft Heinz heeft slechts 42.000 mensen op de loonlijst en kende vorig jaar een omzet van 24,9 miljard euro.

Marktwaardes komen wel ongeveer overeen waarbij Unilever ruim 118 miljard waard is en Kraft Heinz zo’n 100 miljard.

Mocht de overname toch doorgaan dan zou de fusie tussen Kraft Heinz en Unilever een van de grootste ooit zijn van een (deels) Nederlands bedrijf.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg, Volkskrant, FD

Foto: Flickr