Ontginning grondstoffen kan ongekende weelde brengen

De tijd dat het ontginnen van mineralen in de ruimte enkel in science-fiction films voorkomt komt snel ten einde. Dit is alvast de conclusie als men de snelle technologische vorderingen bekijkt van bedrijven als SpaceX, Moon Express en Planetary Resources. De ruimte wordt terecht beschouwd als een oneindige bron aan te ontginnen grondstoffen, dit zonder gevaar op milieuvervuiling of andere problemen.

SpaceX, één van de bedrijven van Elon Musk, is volop bezig met de ontwikkelingen van de Falcon 9 raket. Deze Falcon 9 is een technologisch hoogtepunt met een succesvolle lancering dit weekend, waarbij duidelijk is dat de commerciële ruimtevaart definitief het voortouw neemt ten opzichte van zowel de NASA of de ESA. Het doel van SpaceX, maar ook van concurrenten Moon Express en Planetary Resources is zuiver commercieel waarbij er getracht wordt het onontgonnen potentieel van de ruimte te betreden.

Deze nieuwe race naar de ruimte is in tegenstelling tot de voorbije decennia een geheel nieuwe stap in de mensheid waarbij de ultieme barrière doorbroken wordt. In tegenstelling tot de grondstoffen op aarde (zowel op land als in de diepzee) is de hoeveelheid grondstoffen in de ruimte onuitputtelijk.

De enige beperking om deze te ontginnen is van technologische aard, een beperking die zeer binnenkort wegvalt. Waar aardse grondstoffen vaak moeilijker bereikbaar geworden zijn, zeldzaam zijn of uit milieuoverwegingen niet te ontginnen vallen, zijn deze beperkingen allemaal niet aanwezig in de ruimte.

Deze nieuwe industrietak heeft enorme mogelijkheden waarbij voorzichtige schattingen in een beginfase uitgaan van maar liefst 324 miljard USD. In een verdere fase gaat dit snel boven het biljoen USD, zonder enige belemmering op een verdere groei. Voor de industrie, nog steeds de basis van onze moderne economie is dit een niet te beschrijven vooruitgang waarbij de mensheid zichzelf zal heruitvinden.

De CEO van Planetary Resources, Chris Lewicki vat het als volgt samen en noemt deze nieuwe industrie de eerste “post-global enterprises”. Een gegeven wat voor één maal niet overdreven is. De beperking op de hoeveelheid grondstoffen valt volledig weg waardoor de gehele markteconomie door elkaar wordt geschud. Dit zal wereldwijde gevolgen hebben waardoor de mensheid aan het begin van een onbekende welvaart staat.

Ook de robotica zal een enorme vooruitgang kennen de komende decennia doordat deze exploitatie semi of full-autonoom zal gebeuren. Dit is vele malen goedkoper, en houdt daarbovenop geen enkel gevaar in aangezien eventuele problemen nooit tot op aarde kunnen doordringen. Milieuproblemen zijn eenvoudigweg niet aanwezig, enkel het regelen van eigendommen kan in de toekomst nog een probleem vormen.

Naast de ontginning zal ook het ruimtetoerisme hiervan profiteren en komt ook de exploitatie en kolonisatie van andere planeten snel naderbij. Waar organisatie zoals de NASA en ESA beperkt zijn in financiële middelen is dit voor private onderneming geen enkel probleem. Indien deze winstgevend zijn staan investeerders te trappelen om dit verder te doen groeien. Dit is binnen enkele jaren ontegensprekelijk het geval zal zijn door de enorme mogelijkheden.

Een militaire ruimtewedloop zal hierbij echter nauw aansluiten aangezien diverse grootmachten de controle op deze grondstoffen zullen trachten te bemachtigen. Ondanks deze militaire dreiging zijn de mogelijkheden enorm, een gegeven wat de huidige economie een enorme boost vooruit kan geven.

Bronnen:

http://www.cnbc.com