Overwinning Le Pen realistischer dan sommigen denken

2017 belooft een spannend jaar te worden binnen Europa, niet enkel op financieel vlak maar ook op politiek vlak waarbij de verkiezingen in zowel Frankrijk als Duitsland door de gehele wereld gevolgd worden. De kans op een Trump-scenario in Frankrijk is hierbij niet uitgesloten waardoor de markten steeds nerveuzer reageren.

Vrijdag reageerden de financiële markten opnieuw nerveus op de politieke situatie in Frankrijk. Hierbij is het duidelijk dat de strijd tussen de linkse presidentskandidaat en de rechte Marine Le Pen harder zal worden dan verwacht door de meeste politici. Slechts indien links een volledig front kan vormen is een overwinning van Le Pen tegen te houden aldus polls.

Een Trump-scenario is echter niet uitgesloten waarbij Le Pen toch de overmacht zou halen. De standpunten van Le Pen zijn zowel politiek als financieel bijzonder hard waarbij onder meer een exit uit zowel de Europese Unie als de Eurozone mogelijk wordt. In tegenstelling tot het grootste Euroland, Duitsland, is de economie in Frankrijk niet gezond waardoor een Euro-exit slecht nieuws zou zijn voor de Fransen.

Ironisch genoeg kan het vormen van een links blok ervoor zorgen dat de centrumkiezers eerder op Le Pen zullen stemmen dan op andere politici. Ook de slabakkende economie en de migratieproblematiek zorgen ervoor dat er veen ongenoegen heerst bij de Franse kiezers. Een stem op een niet-regerende partij zoals het Front National is dan ook te verwachten.

Een echt doemscenario zou het vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie of de Eurozone vormen. Frankrijk is binnen de Europese Unie de derde grootste economie, na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en gevolgd door Italië en Spanje. Indien ook Frankrijk zou afhaken blijft Duitsland als enige over aan de top met een BBP dat bijna het dubbele is van Italië. Indien dit scenario realiteit wordt, dan is het slechts een kwestie van tijd vooraleer Duitsland zichzelf terugtrekt uit de Eurozone.

De Franse verkiezingen beslaan traditioneel twee rondes waarbij volgens peilingen Le Pen de eerste zou winnen en de tweede zou verliezen. De eerste ronde zal plaatsvinden ronde de 23e april waarbij de tweede rond op 7 mei zou plaatsvinden.

Peilingen voorspelden zowel de Brexit als de overwinning van Trump verkeerd waardoor investeerders meer op hun hoede zijn dan ervoor. Voor de Euro zou dit alles slecht nieuws zijn waarbij een verdere daling te verwachten valt ten opzichte van onder meer de USD. Het afgelopen jaar daalde de Euro reeds waarbij een daling onder het pariteitsniveau verwacht wordt in 2018. Dit door de aangekondigde renteverhogingen in de Verenigde Staten aan de ene kant en de aanslepende Euro-problemen aan de andere kant.

Bronnen:

http://www.cnbc.com