Gevolgen Brexit: Lloyds verlaat Londen.

De bekende speler op de verzekeringsmarkt, Lloyds, trekt weg uit Londen. De verzekeraar wijst op de gevolgen van de Brexit. Dit is een van de eerste spelers in de financiële wereld die zijn conclusies trekt.

Over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is al veel onzin verteld. De beurs zou instorten (wat niet gebeurd is), de economische groei zou sterk teruglopen (wat niet gebeurd is, wel in tegendeel), enz.

Macro-economisch staat het Verenigd Koninkrijk er op vlak van heel wat parameters goed voor. Toch is het logisch dat de Brexit ook enkele slechte nieuwsberichten met zich zal meebrengen. Het vertrek van Lloyds is er daar een van.

Nu het zonneklaar is dat Theresa May (Prime Minister, Conservative Party) en haar regering kiezen voor een ‘hard Brexit’, waarbij Groot-Brittannië de Europese binnenmarkt voor goederen en diensten verlaat, trekt Lloyds London de nodige conclusies.

De verzekeringsfirma gaat het gros van haar activiteiten wegtrekken. Dertig jaar lang was Londen het hoofdkwartier. Europese paspoorten zullen na de Brexit echter niet meer geldig zijn. Het verlies van de binnenmarkt zou 11% van de omzet van Lloyds doen wegsmelten, zo oordeelt de directie.

Omgerekend vreest Lloyds een verlies van een groep klanten met een waarde van zo’n miljard euro. En dat risico willen ze bij het management niet nemen.

Het is nog niet zeker waar Lloyds precies haar tenten nu zal gaan opslaan. Wel worden Malta en Ierland genoemd als mogelijke uitvalsbases.

Dit hoeft weinig te verbazen aangezien beide landen lid zijn/blijven van de Europese Unie en bovenal bekend staan voor hun interessante belastingsysteem, met name voor bedrijven.

In november trachtte Theresa May tijdens een toespraak de verzekeraars nog gerust te stellen. Volgens haar sleept de Britse regering bij de Brexit-onderhandelingen een interessante deal uit de brand met de EU. Daar hopen ze bij Lloyds blijkbaar niet langer op.

Financiële dienstverlening maakt thans 12% uit van het totale BBP van Groot-Brittannië. De sector stelt momenteel ongeveer een miljoen mensen te werk.

Bronnen: NewEurope, Lloyds, Bloomberg TV