Hypotheek vroegtijdig aflossen? Nu zonder boete!

In Nederland gold lange tijd fiscale boetes op de vroegtijdige aflossing van een hypotheek. Daar komt vanaf nu verandering in. Per 1 april wordt het een pak makkelijker om hypotheken af te lossen of the oversluiten.

De fiscus eist dat hypotheken minstens 15 jaar onaangeroerd blijven. Wie voortijdig aflost of oversluit moet inkomstenbelasting betalen over het spaar- of beleggingsdepot dat aan de hypothecaire lening gekoppeld is.

Momenteel geldt in Nederland nog een gigantisch tarief van maar liefst 40 tot 52 procent. Vanaf 1 april vervalt deze fiscale boete. Dat liet de Staatssecretaris van Financiën weten.

De huidige situatie bezorgt ontleners heel wat angsten. Van hypotheekvorm veranderen of een schuld vroegtijdig terugbetalen, wordt door de giga belasting totaal ontmoedigd.

Toch is hiermee vanaf 1 april nog niet alles opgelost. Banken kunnen immers beslissen om een soortgelijke ‘boete’ op te leggen, indien de consument vroegtijdig zijn of haar hypotheek wenst te wijzigen.

“Dat kan in sommige gevallen een hogere schuld opleveren aan het einde van de looptijd”, aldus de woordvoerder van ING.

Ook bij de Rabobank zijn ze niet onder de indruk van de beslissing vanuit de politiek om de zogenaamde boeterente af te schaffen. “Het is waarschijnlijk verstandiger de bestaande hypotheek gewoon verder te zetten”, zo klinkt het bij Rabo.

Boeterente of niet, gelukkig gelden er nog steeds heel wat aftrekposten rond vastgoed. De volgende kosten van het oversluiten van uw hypotheek zijn reeds / blijven momenteel aftrekbaar:

•de taxatiekosten om de lening te krijgen
•de notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief btw
•bemiddelingskosten voor het krijgen van uw hypotheek of lening, zoals advies- en afsluitkosten
•de kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
•de royementsaktekosten
•de boeterente bij aflossen van de oude eigen woningschuld (vervalt dus op 1 april)

Bron: Volkskrant – Economie, www.belastingdienst.nl