Economische sancties: gooit Rusland de handdoek in de ring?

Het zijn niet zozeer de financieel-economische Europese sancties tegen Rusland die onze Europese bedrijven schaden, maar de Russische tegensancties.

Op die manier hoopte het Kremlin voldoende weerstand op te wekken bij belangrijke industriële en agro-industriële drukkingsgroepen in Europa om de sancties te versoepelen. Dat plan is niet gelukt, maar heeft wel de politieke eenheid in Europa onder druk gezet.

Nu ziet het er naar uit dat Rusland gas moet terugnemen. Het Kremlin laat nu officieel een opening voor de versoepeling van haar economische tegensancties.

Igir Shuvalov, de Russische vice-premier, meent dat de sancties aan het eind van 2017 kunnen worden afgebouwd. Daarmee zullen Europese landbouwbedrijven en gespecialiseerde industrie weer toegang krijgen tot de belangrijke Russische afzetmarkt.

Opmerkelijk: daarmee gaat Shuvalov rechtstreeks in tegen zijn collega Alexander Tkachev, minister van landbouw, en protectionistische hardliner. Die had eerder nog verkondigd dat hij de sancties liefst verlengd ziet met maar liefst 5 jaar.

Onenigheid in de regering dus. Terwijl de tegensancties de Russische landbouw en kmo-cultuur nieuwe impulsen geeft, verarmen de Russen wel aan een ijl tempo en worden de prijzen steeds duurder en de tekorten steeds schrijnender, vooral op de zuivelmarkt, waar de domestieke productie de vraag nog niet kan bevredigen.

Het eerste speelt in de kaart van de minister van landbouw, het tweede is slecht nieuws voor de regeringsleiders.

Nu lijkt er voor het eerst een opening te worden gecreëerd voor de afbouw van de sancties. Of die voorzichtige koerswijziging iets te maken zou hebben met de verkiezing van Trump kunnen we op dit moment moeilijk inschatten.

Voor zover iemand de impact van Trump tout court kan inschatten.

Bron: The Moscow Times

Foto: Valentina Yachichurova