Trump beschuldigt Chinezen wederom van manipulatie

Amerikaanse president Donald Trump heeft China het verwijt gemaakt dat het Aziatische land een “groot kampioen” is in de manipulatie van de wisselkoers.

Trump benadrukte in zijn campagne om het presidentschap al dat China kunstmatig de yuan zwak hield tegenover de dollar om de Chinese export goedkoper te maken.

Door de munt kunstmatig laag te houden ten opzichte van de dollar verdwijnen er volgens Trump ook veel banen in de Amerikaanse industrie.

Hij had eigenlijk beloofd om China als valutamanipulator te kwalificeren zodra hij in het Oval Office plaatsnam.

Dan is de Amerikaanse regering verplicht onderhandelingen te starten en kan uiteindelijk importheffingen of andere importbeperkende maatregelen nemen.

Daar kwam, ondanks die aantijgingen van manipulatie, vooralsnog niets van.

Sterker nog, terwijl Trump de beschuldiging maakte gaf zijn minister van Financiën, Steven Mnuchin, aan dat zijn ministerie gewoon de normale onderzoeksprocedure volgt.

Trumps bewering komt ook op een moment dat de Chinese centrale bank haar eigen munt – de yuan – juist probeert te versterken door massaal valutareserves erdoorheen te jagen.

Maar China blijft niet stilzitten.

Zij bereidt zich ondertussen voor op een handelsoorlog, zo geven verschillende Chinese overheidsfunctionarissen en academici aan.

Sinds de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten vaart China naar buiten toe een koers van stilzitten en afwachten. Maar binnenskamers bereidt de Chinese partijtop zich voor op de zwartste scenario’s.

Dat mag ook wel.

Met de benoeming door Trump van Peter Navarro als belangrijkste handelsadviseur lijken de banden niet snel aangehaald te worden.

Ook Steve Bannon, Trumps hoofd strategie, heeft een bijzondere kijk op China.

Hij gaat er van uit dat binnen nu en tien jaar een oorlog woedt met China, zo werd begin deze maand bekend.

Voorlopig lijkt de dreiging van een handelsoorlog nog het dichtste bij, iets wat in potentie flinke schade kan aanrichten aan de Chinese economie.

Analisten van Goldman Sachs rekenden eerder voor dat de Chinese export met een kwart zal dalen als Trump een heffing van 10 procent zou introduceren.

Bronnen: Reuters, CNBC, FD, Fox Business, The Guardian

Foto: Flickr