Niet Frankrijk maar Italië grootste gevaar voor Eurozone aldus Deutsche Bank

Volgens analisten van Deutsche Bank vormt niet Frankrijk maar Italië het grootste risico voor de stabiliteit van de eurozone. Dit ondanks de aankomende verkiezingen in Frankrijk die mogelijks door het Front National van Le Pen kunnen gewonnen worden.

Zondag nam de Italiaanse premier Matteo Renzi ontslag als leider van de Partito Democratico wat mogelijks het begin van een afbrokkeling van de partij betekent. Dit zou de stabiliteit van het reeds geplaagde Italië verder ondermijnen. Enkel stabiliteit kan ervoor zorgen dat het land de nodige hervormingen kan doorvoeren om op deze manier terug competitief te worden.

Dit alles zorgt ervoor dat de spread tussen Duitsland en Italië terug stijgt naar het hoogste niveau sinds februari 2014. Er wordt ook rekening mee gehouden dat er Italiaanse verkiezingen komen in september wat de zaak mogelijks nog gecompliceerder kan maken.

In Frankrijk vindt de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats in april en de tweede ronde in mei. Indien Marine Le Pen zou wint zal ze als één van de eerste zaken het lidmaatschap van de Europese Unie en de Eurozone in vraag stellen. De kans dat het zover komt wordt echter kleiner geacht dan een escalerende Italiaanse crisis.

Daarbovenop zal ook de Brexit een vervolg krijgen in 2017, dit in combinatie met de aankomende Duitse verkiezingen later op het jaar. Bij de Brexit-onderhandelingen is ondertussen duidelijk geworden dat Europa geen toegevingen zal doen waardoor het kostenplaatje sterk kan oplopen. De Duitse houding zal in de aanloop van de verkiezingen verder verstrakken waardoor ook de Italiaanse, Franse en Griekse problemen enkel kunnen verder escaleren.

Ook op het Iberische schiereiland is het voor Portugal en Spanje nog steeds meer overleven dan verder leven geblazen. Indien er rekening wordt gehouden met een stijgende rente de komende jaren in geheel Europa dan zullen ook de begrotingen van Portugal en Spanje opnieuw zwaar ontsporen. Helaas zal dit betekenen dat er enkel in Noord-Europa nog enigszins gezonde economieën zullen overblijven. Op welke manier de lusten en lasten van de Eurozone dan verdeeld zullen worden is een vraag die wellicht nooit meer beantwoord zal worden.

Bronnen:

http://www.cnbc.com