Stralende toekomst voor goud op komst door toenemende instabiliteit Eurozone

Goud is terug volop aan een opwaartse beweging bezig. Waar goud een opvallende daling liet zien na het aantreden van Trump is er opnieuw een beweging bezig naar veilige havens waarbij goud één van de favorieten is.

In tijden van onzekerheid is goud altijd een veilige belegging geweest. Ondanks de aanstelling van Trump maakte goud toch een neerwaartse beweging, een gegeven wat de laatste tijd terug in een snel tempo wordt goedgemaakt. Ondertussen is de grens van 1250USD reeds doorbroken, dit na de aankondiging van grondige hervormingen door Steven Mnuchin, US Treasury Secretary.

Trump blijft bij de belofte dat de taksen in de Verenigde Staten grondig zullen hervormd worden en de regelgeving zal afgeslankt worden. In eerste instantie reageerde het bedrijfsleven euforisch wat de laatste weken echter plaats maakt voor realisme. Er is tot op heden amper iets gebeurd waardoor de kans op een snelle hervorming drastisch is gedaald.

Aan de overkant van de oceaan, in Europa, stijgt ondertussen de spanning. Dit door de aankomende verkiezingen in Frankrijk en Duitsland maar ook door de terug actuele problemen met Griekenland en de aanhoudende Europroblemen. Voornamelijk de vrees op een sterke score van extreem rechts met de mogelijkheid op een doemscenario in Frankrijk maken de markten nerveus. De combinatie van deze zaken zijn voor de goudprijs een zegen waardoor een investering hierin op dit moment een vrij veilige keuze is.

Verder in de toekomst zijn voornamelijk de verkiezingen in Nederland en Duitsland van belang. Dit gecombineerd met de financiële situatie in Italië in Griekenland zouden ervoor kunnen zorgen dat onder meer Duitsland resoluut voor een eigen toekomst gaat zonder de overige Eurolanden. De situatie in Griekenland is reeds enige tijd bekend en valt nog te “controleren”.

De financiële situatie in Italië en Frankrijk daarentegen is op dit moment nog enigszins stabiel maar kan snel escaleren bij een oplopende rente waardoor een ware rentesneeuwbal begint te rollen. In Italië is daarbovenop de financiële sector op sterven na dood. Waar het Griekse probleem nog op te vangen valt bij gratie van Duitsland is dit voor Frankrijk en Italië echter niet mogelijk. De enige oplossing voor deze landen is een exit uit de Eurozone, of een break-up van de Eurozone. Beide scenario’s zullen ongetwijfeld voor een nieuwe opstoot van de goudprijs zorgen.

Bronnen:

http://www.cnbc.com