Water tussen Duitsland en Griekenland niet overbrugbaar

Duitsland haalde dit weekend opnieuw uit naar Griekenland waarbij duidelijk werd gemaakt dat wel degelijk alle kredieten moeten terugbetaald worden. Het toont aan dat het water tussen beide partijen nog zeer diep is en de Grieken in een bijzonder lastige situatie zijn aanbeland.

Deze maal werd het nieuws gebracht door Jens Spahn om het Duitse medeleven met de Grieken aan te tonen. Er zal, aldus Duitsland, quasi zeker een overeenkomst kunnen gesloten worden met het Internationaal Monetair Fonds waarbij er geen “haircut” noodzakelijk zal zijn. Deze haircut wordt nochtans als één van de enige nog overblijvende middelen gezien om Griekenland er bovenop te helpen.

Zelfs indien Griekenland akkoord gaat met de talrijke hervormingen die door het IMF geëist worden, dan nog kan het land er niet bovenop geraken door de enorme schuld en de bijhorende rente. Volgens Spahn is het Griekse probleem echter een probleem van een te lage groei en geen schuldprobleem.

Ondertussen is het Griekse probleem reeds enige jaren bezig en blijft het land steeds dieper wegzinken in het financiële moeras. Ook het onderwijs en de gezondheidszorg zijn volledig uitgehold waardoor niet enkel het verleden een molensteen is maar ook de toekomst bijzonder zwaar is getroffen. Het land kampt tevens met een zogenaamde braindrain waardoor hoger opgeleide Grieken in andere Europese landen hun toevlucht hebben gezocht. De kans dat deze terugkeren is nihil, dit mede door de prognoses waarbij de Griekse overheid nog meer dan 50 jaar zal moeten afbetalen.

Enkele zaken die nog onderbelicht zijn gebleven in dit gehele verhaal zijn de kans op een stijgende rente de komende jaren en de crisis binnen de Eurozone. Het eerste probleem, de kans op een stijgende rente was de afgelopen jaren niet bestaande waarbij er zelfs sprake was van een negatieve rente voor diverse landen. Indien de rente echter stijgt zal in het Griekse geval er direct een enorme rentesneeuwbal beginnen rollen welke direct onbetaalbaar zal blijken te zijn.

Niet enkel Griekenland kan niet overleven met een stijgende rente, een probleem wat zich bij meer landen binnen de Eurozone stelt. Naast Griekenland komen ook andere Zuiderse landen in de problemen bij een kleine rentestijging waaronder Spanje, Portugal en Cyprus. Maar ook landen als Italië en Frankrijk moeten dringend herstructureren wil men niet hetzelfde lot ondergaan.

Een haircut van de Griekse schuld kan dan ook de doos van Pandora openen waarbij de Duitsers niet enkel de Griekse schuld maar ook de schuld van andere Europese landen zullen mogen betalen.

Door de financiële problemen en het gebrek aan een grondige herstructurering in het Zuiden kon Duitsland echter optimaal inspelen om zijn export te vergroten. Deze kans werd door Duitsland volop aangegrepen, dit in tegenstelling tot andere landen waardoor het verschil nu des te groter geworden is. Als bedanking voor deze kans de Grieken een haircut geven is dan ook een stap te ver.

Uit sociaal standpunt gezien is dit alles echter pijnlijk om te zien. De zwaksten van de samenleving betalen opnieuw het gelag, dit voor de zoveelste maal in hun leven. De vraag is echter wie de bevoegdheden heeft om de politieke machtshebbers aan te pakken…. .

Bronnen:

http://www.cnbc.com