Weer recordinflatie in België

De Belgische inflatie kwam deze maand op jaarbasis uit op 2,97 procent. Het is bijna vijf jaar geleden dat de inflatie nog op zo’n hoog peil stond. De doelstelling van de ECB wordt in ons land alleszins met gemak gehaald/overschreden. Maar waarom steken wij er zo bovenuit?

De inflatie of prijsstijgingen van consumentengoederen (of ook nog de mate waarin het geld aan koopkracht inboet) bedroeg in januari 2,65 procent en in december vorig jaar 2,03 procent. Deze maand stijgt deze naar 2,97 procent.

Welke producten werden vooral duurder?

  • groenten en fruit. De reden hier is een slechte oogst. Groenten werden op jaarbasis maar liefst 19 procent duurder.
  • energie (olie, aardgas, elektriciteit)
  • binnenlandse pakketreizen
  • huishuur

In januari werden ook onder andere groenten, fruit en energieprijzen duurder.

Buitenlandse reizen werden goedkoper.

Deels zijn deze prijsschommelingen internationaal gelijkaardig, maar zeker niet alles, zoals huishuur en binnenlandse reizen.

Toch is er ook een andere reden waarom België zo fors boven de andere Europese landen uitsteekt als het op de stijging van consumentenprijzen aankomt. Belastingen! De energieheffing of Turteltaks bijvoorbeeld die vorig jaar werd ingevoerd.

De spilindex werd deze maand niet overschreden, van aanpassing van de uitkeringen en de lonen is nog geen sprake. Het Federaal  Planbureau verwacht dit in mei.

De spilindex is gebaseerd op de gezondheidsindex, een Belgische interpretatie van de consumptieprijzenindex waaruit de prijzen van tabak, alcohol en energie zijn gehaald. “Als het gemiddelde van de laatste 4 gezondheidsindexen de spilindex bereikt of overschrijdt, worden de sociale uitkeringen en lonen aangepast,” staat te lezen op de website van de Federale Overheid.

De indexering van de lonen heeft echter ook negatieve gevolgen. Het kan de inspanningen om de loonkosten naar beneden te halen teniet doen en onze concurrentiepositie weer schaden.

De kerninflatie (inflatie exclusief de volatiele voedsel- en energieprijzen) daalde licht in februari naar 1,49 procent tegenover 1,54 procent in januari en 1,53 procent in december.

Bronnen: De Tijd, Belga, Knack

Foto: https://www.leefnugezonder.be