Eigen aandelen inkopen. Wie en waarom?

Heel wat bedrijven kopen eigen aandelen in. De gratis-geld-politiek van de Europese Centrale Bank zit hier voor iets tussen. Wie zijn de inkoopkampioenen van de beurs en wat zijn de voordelen?

In totaal hebben de Belgische beursgenoteerde bedrijven in 206 voor meer dan 500 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht. In 2015 lag het bedrag nog hoger. Toen werd voor 1,4 miljard euro aan eigen waardepapieren aangekocht.

De daling valt toe te schrijven aan één grote speler op de BEL20-index, namelijk biergigant AB Inbev. Door de overname van SABMiller was er weinig geld over om nog aandelen in te kopen.

Waarom kopen bedrijven hun eigen aandelen? De losse geldpolitiek van de ECB heeft hier veel mee te maken. Door het onzekere economische klimaat van de afgelopen jaren, gingen bedrijven het gratis geld niet zozeer gebruiken voor investeringen maar wel voor het aankopen van eigen aandelen.

Kampioenen in 2016 waren Softimat dat voor 994.000 euro aandelen inkocht (7,20% van totale huidige beurswaarde).

Keyware (1.000.000 euro, 3,03%) en Ageas (236.774 euro, 2,78%) volgen op plaatsen twee en drie. Ook Econocom, Colruyt en Telenet waren druk met het inslaan van de eigen aandelen.

Wat gebeurt er vervolgens met deze aandelen? Er zijn verschillende mogelijkheden: Zo kunnen de aandelen vernietigd worden, zodat er minder aandelen overblijven en de aandeelhouders in verhouding dus een groter aandeel gaan bezitten en/of uitgekeerd krijgen.

Opties kunnen uitgedeeld worden aan het personeel (veelal hogere kaders) als soort van beloning. Later kan het personeel die opties omzetten naar aandelen. Hierdoor kan het bedrijf later dus een nieuwe creatie van aandelen vermijden.

Een derde mogelijkheid is het inslaan van eigen aandelen om deze aandelen te gebruiken ter financiering van een overname. De overname wordt dan (gedeeltelijk) betaald via de aandelen.

Blijft de vraag of de hele inkoop-operatie een goed idee is? “Bedrijven zouden hun geld beter spenderen aan het verbeteren van hun kapitaalpositie”, valt te horen bij investeerder Carl Icahn.

Al geven bedrijven ook een positief signaal naar de buitenwereld, met hun opkoop-operatie. Ze tonen aan de markt dat ze vertrouwen hebben in hun eigen bedrijf en geven aan dat ze de eigen aandelen ondergewaardeerd vinden.

Bron: De Tijd