Economische groei in Azië versnelt, globale vraag neemt toe

De economische activiteiten in Azië blijven sterke cijfers neerzetten, de maand februari vertoont een merkbaar signaal dat de heropleving nog lang niet zijn einde heeft bereikt. Het economische herstel in Azië is duidelijk zichtbaar aan de stijging van het aantal fabrieksorder in de Aziatische industrie, ondanks het protectionisme van Trump.

De hele Aziatische regio is op dit moment gemiddeld meer aan het produceren omwille van de verhoogde wereldwijde vraag naar producten, goederen en diensten. Maar ook de binnenlandse vraag van zowel China als Japan is terug fors het stijgen sinds eind 2016 – begin 2017.

Volgens Annabel Fides, econoom bij IHS Markit, zal deze positieve ‘uptrend’ nog enkele maanden blijven aanhouden. Dat merkt ze aan de verhoogde inkoopactiviteiten, oftewel de Purchasing Managers Index (PMI), voor bijvoorbeeld China, Japan en Taiwan.

Ze waarschuwt echter wel voor het protectionistisch beleid dat de Amerikaanse president Donald J. Trump wilt voeren door voorrang te geven aan de Amerikaanse economie en de internationale handel in te perken. De Verenigde Staten van Amerika kan dus worden beschouwd als een risico voor het economisch herstel van Azië en de wereldeconomie.

China, ’s werelds tweede grootste economie ter wereld, hoeft zich echter geen zorgen te maken over de plannen van Donald Trump. Volgens de Chinese autoriteiten is de industrie nu al voor de achtste maand op rij aan het uitbreiden dankzij de steeds groter wordende export naar andere landen.

Ook India profiteert van de rebound in de globale vraag naar goederen en diensten, al voor de tweede maand op rij zien ze een uitbreiding van hun industriële activiteiten en export. De Indiase economie groeide vorig jaar ook weer maar liefst met 7 procent, veelbelovende cijfers voor de nabije toekomst.

Idem voor Japan, hoewel er toch wat twijfels zijn betreffende de export naar de V.S.A. en de binnenlandse vraag. Op dit vlak was er vorig jaar geen groei vast te stellen, hoewel de fabrieksorders en de export naar andere landen het hardst stijgen sinds de afgelopen drie jaar.

Voor Krystal Tan, econoom Azië bij Capital Economics, is het plaatje duidelijk. De vooruitzichten voor Azië zijn bijzonder positief dankzij de verhoogde globale vraag. De export en vraag zullen blijven toenemen dit jaar en daar zullen de Aziatische landen zeker van gaan profiteren.

Bronnen: Investing, Reuters

Foto: Wikimedia