Dow Jones sloopt de grens van 21.000 punten

Het gaat hard op de beurzen in zowel de Verenigde Staten van Amerika als in Europa. Ook in Azië lijken beleggers opgelucht te zijn en hun gokje te wagen op de financiële markten, de maand maart mag van een goed begin spreken want bijna overal noteerden de beurzen groen tot donkergroen. Eén van de aanleidingen van een uiterst positieve start van de maand is o.a. een veelbelovende speech van Donald Trump in het Amerikaanse congres.

Er zijn natuurlijk verschillende factoren die er samen voor zorgen dat beleggers wereldwijd terug vol moed aandelen inkopen. De wereldeconomie vertoont tekenen van duurzaam herstel, de wereldwijde vraag naar grondstoffen en goederen blijft gestaag stijgen en daar profiteren vooral de Aziatische landen van.

China, de grootste groeimotor in die regio, is terug recht aan het krabbelen en trekt de rest met zich mee het herstel in. Japan, India, Taiwan en Zuid-Korea zijn allemaal meer aan het produceren en exporteren omdat de vraag anders niet kan worden bijgehouden, kortom een positieve ontwikkeling.

V.S.A.

In de Verenigde Staten van Amerika ziet het er ook bijzonder goed uit, volgens de macro-economische data zal het economische herstel zeker nog maanden blijven duren, de werkgelegenheidscijfers zitten op het juiste spoor en het beleid van Trump heeft sinds zijn speech meer vorm gekregen.

Een opvallend positieve Trump gaf een toespraak voor het Amerikaanse congres waarin hij sprak over hoe zijn administratie van plan is de belastingen te verlagen, grote investeringen te doen in infrastructuur en meer jobs te creëren voor de Amerikaanse bevolking.

Al deze positieve factoren gecombineerd hebben ervoor gezorgd dat de Dow Jones Industrial op slechts een maand tijd gestegen is van 20.000 punten naar 21.000 punten, een nieuwe ‘all-time high’. Beleggers laten zich leiden door het positieve sentiment en de positieve vooruitzichten maar toch moeten ze voorzichtig handelen, aldus analist Patrick O’Hare.

Het is volgens hem nog maar de vraag in welke mate Trump zijn hervormingen kan/zal doorvoeren, de financiële markten baseren zich nu voornamelijk op een theoretisch beleid dat nog niets heeft gerealiseerd.

Bij een ontgoocheling kan het snel de andere kant uit gaan natuurlijk, maar dat is pessimistische kijk op de toekomst. Er moet al veel mis gaan om de Amerikaanse economische stoomtrein te doen ontsporen.

De Federal Reserve heeft alvast gehint dat de cijfers sterk genoeg zijn om op korte termijn de rente nog maar eens te verhogen. Analisten vermoeden dat er zelfs deze maand al actie zal worden ondernomen omdat de Amerikaanse economie zeer sterk in zijn schoenen staat.

Bronnen: Fondsnieuws, UK BusinessInsider, HLN

Foto: Wikimedia