Hoe het Europees Hof van Justitie duizenden jobs naar Turkije jaagt en uw energiefactuur hoog houdt

Alexei Miller, CEO van Russische gasreus Gazprom, gelooft niet in een herstel van de relaties tussen Moskou en Kiev. Daarmee zet hij vooral Kiev onder druk, dat nog steeds erg afhankelijk is van Russisch aardgas en vooral de transitrechten die het daarop aanrekent.

Miller denkt vooral aan de Europese consumenten. Het afgelopen jaar is het aandeel van Gazprom op de Europese gasmarkt 3 % gestegen tot 34%. Dat wil dus zeggen dat ruim derde van het aardgas op de Europese markt uit Rusland afkomstig is.

Daardoor willen Gazprom en diens Europese afnemers graag werk maken van nieuwe pijpleidingen, zodat niet alle aardgas langs Oekraïne naar het Westen moet vloeien.

Begin dit jaar torpedeerde het EU Hof van Justitie echter nauwere samenwerking tussen Gazprom en enkele Westerse partners door het herenakkoord met de Europese Commissie op te blazen, op aandringen van de Poolse regering.

Op die manier geeft Europa op slinkse wijze Oekraïne een sterke onderhandelingspositie: niet alleen de Opalpijpleiding, maar ook Nord Stream 2 worden door Brussel op de lange baan geschoven.

Dat is niet in het belang van de Europese consument, maar wel goed voor Poroshenko, de zittende president van Oekraïne.

Op die manier wordt het Russisch-Oekraïens conflict in stand gehouden en wordt elke waterkans op vredesgesprekken in de kiem gesmoord.

Met zijn statement van afgelopen woensdag wil Miller druk uitoefenen op de Europese instellingen en zijn partners in West-Europa (vooral Duitse, Oostenrijkse en Franse investeerders en energiebedrijven) om zowel Opal als Nord Stream 2 in een stroomversnelling te brengen.

Miller blijft echter niet bij de pakken zitten: In de tweede helft van 2017 gaat Gazprom van start met het Turkish Stream-project. Dat is minstens even sterk eieren lopen als Oekraïne: Turkije is immers een NAVO-bondgenoot, die zich – wanneer het Erdogan goed uitkomt – gewillig laat opvrijen door de Russen, en hun diepe zakken in het bijzonder.

Het laatste wat Europese investeerders (en NGO’s, als ze even willen opletten) willen is dat Erdogan aan de haal gaat met jobs en winsten die met enkele pennentrekken in Europa zouden worden gecreëerd.

Foto: Maxence

Bron: Sputnik News