Demonisering Wall Street moet stoppen!

Sedert de bankencrisis en financiële ineenstorting van 2008-2011 zijn bankiers aangeschoten wild. Schrijver en ex-bankier William Cohan heeft zijn buik vol van deze mentaliteit die in media en politiek populair is. Hij breekt een lans voor Wall Street in zijn nieuwe boek.

William Cohan was jarenlang bankier, 17 jaar werkzaam op Wall Street en actief in het segment van ‘mergers and acquisitions’. Ook schreef hij al enkele succesvolle boeken. In 2007 werd zijn bestseller ‘The Last Tycoons’ bekroond tot ‘best business book of the year’.

Nu komt de ex-bankier met een nieuw geschrift. In “Why Wall Street Matters” roept hij op om “niet langer zand in de mooie machine van Wall Street te gooien”.

“Het demoniseren van Wall Street moet stoppen”, zo klinkt het overtuigd. Volgens Cohan komt er een nieuwe implosie van het financiële systeem.

Dit keer echter niet door op hol geslagen markten maar juist omdat de financiële sector veel te strikt gereguleerd wordt. Cohan roept dan ook op om minder regelgeving op te leggen.

“Er is bij de FED een ware jihad bezig tegen de sector (…) Wall Street durft nog nauwelijks risico’s te nemen en te innoveren, wat de economie de adem afsnijdt.”

Volgens William Cohan hebben linkse populisten als Bernie Sanders geen enkel idee van hoe banken werken. “Er is een hysterisch debat aan de gang.”

“Het is misschien leuk Wall Street te demoniseren, maar het maakt een feitelijk debat over de essentiële rol van de beurs in onze economie niet meer mogelijk”, aldus Cohan.

De schrijver geeft een genuanceerd beeld van de financiële sector. Zo pleit hij niet alleen voor minder regelgeving maar moet ook de sector zelf veranderen.

Een einde aan de bonuscultuur, die enkel in één richting werkt en uitsluitend winsten en geen verliezen in rekening brengt, is hiervan een voorbeeld.

Cohan wil in zekere zin ook terug naar de jaren ’70. Vanaf dat moment begonnen Wall Street-huizen hun private partnerschapscultuur in te ruilen voor beursgenoteerde vehikels die grote risico’s namen met andermans geld. Dat moet naar de mening van William Cohan stoppen.

William Cohan – ‘Why Wall Steet Matters’, 192p., Penguin Books

Bron: De Tijd