Nettowinsten Belgische banken groeien

De CEO’s van banken jammeren regelmatig over de te dure kostenstructuur en hoge opgelegde taksen. Toch lijken er momenteel weinig redenen tot klagen. De nettowinsten van de kredietinstellingen zijn momenteel goed en worden bij het gros van de spelers bovenal steeds beter.

In februari kwamen de financiële spelers met hun jaarcijfers voor de dag. Daarin vielen twee zaken op: Ten eerste gaan zowat alle banken besparen.

Er moet gesnoeid worden in de kostenstructuur. Dat gebeurt enerzijds door afvloeiingen en rechtstreekse ontslagen. Anderzijds moet meer ingezet worden op rendabiliteit door te focussen op fintech en automatisering (ICT).

Ten tweede valt op dat ondanks veel negatief nieuws, de winsten van de banken er over het algemeen toch goed voorstaan. Dit in een tijd van lage rentepolitiek bij de Europese Centrale Bank en de groeiende beurstaksen die worden opgelegd in België.

KBC, ING, Belfius, AXA, Crelan… allen boekten ze in 2016 een nettowinst. Vooral staatsbank Belfius groeide met haar groene cijfers (+15,8 procent in vergelijking met 2015). De winst komt uit op 535 miljoen euro.

Ook AXA Bank België presteerde sterk (+24,4 procent, +79 miljoen euro), net als ING België (+2,3 procent) dat goed is voor 860 miljoen winst.

KBC wist een nettowinst neer te zetten van 1.432 miljoen. In vergelijking met 2015 was dit weliswaar een daling met -5,5 procent. Desalniettemin stroomt het geld binnen.

Crelan, dat geplaagd werd door interne problemen en dat z’n CEO zag vertrekken, zakte het laatste jaar 11,3 procent qua nettowinst, maar ook zij klokken af met een positief resultaat: +55 miljoen euro.

Wie de winsten van de vijf grote spelers optelt, die hun cijfers al publiceerden voor 2016 (BNP Paribas valt hier niet onder), ziet dat er een winst is die in de buurt komt van 3 miljard euro.

Goed nieuws dus, ondanks het lastige financiële en economische klimaat. “De aanhoudende lage rentes zijn wel degelijk een uitdaging, maar kunnen gecompenseerd worden door hogere volumes”, zo klinkt het in de bankensector.

Vooral de consumentenkredieten en woningkredieten kenden vorig jaar een sterke hausse. Volgens Dirk Vanderschrick, directielid bij Belfius, is “de toegenomen kredietdrift ook zichtbaar bij bedrijven en overheden. Dat duidt erop dat de economie aan het aantrekken is.”

Bron: De Tijd