Hoe u de Russische vlees- en bierexport subsidieert (en Europese export belemmert)

Het regime in Kiev wil zo snel mogelijk economisch onafhankelijk worden van Rusland. Poroshenko kan zijn anti-Russische koers immers niet hard maken zolang West-Oekraïne afhankelijk blijft van Russisch gas en de staalproductie in Donbass. Zolang dat het geval is, hebben de Russen een sterke onderhandelingspositie en overleeft Poroshenko bij de gratie van de Amerikanen en West-Europeanen, die Oekraïne niet in het oneindige zullen blijven steunen.

Om de economische greep van de Russen op de Oekraïense markt in te dijken heeft Poroshenko de import van Russisch voedsel opgeschort. Dat blijkt echter uit te draaien op een groot fiasco. De zwarte markt van Russisch voedsel floreert en drijft Donbass en Luhansk steeds verder van Kiev, in de handen van Moskou.

Het Russisch nieuwsagentschap Vedomosti laat weten dat Oekraïne nog altijd Ruslands grootste afnemer van bier en vleesproducten is. In 2016 vloeide één derde van de totale bier- en vleesproductie in Rusland naar Oekraïne. Heel sterk, voor een land dat officieel geen druppel Russisch bier en geen gram Russisch vlees importeert.

De reden is eenvoudig: de Russische bevolking van Luhansk en Donetsk willen geen Oekraïense producten meer kopen en nemen gretig de humanitaire steun van Rusland aan. Waar tot 2014 nog gezonde concurrentie speelde tussen Oekraïense, Europese en Russische marktspelers, heeft Poroshenko de markt laten monopoliseren door Russische bedrijven en het Kremlin.

Of hoe u, via de Europese steun aan Poroshenko, Russische export subsidieert.

Foto: U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Bron: Vedomosti