Tot spijt van wie het benijdt: Rusland blijft Westerse investeerders begeesteren

De ontwaarding van de roebel heeft de modale Rus diep in de portemonnee getroffen. Heel wat private pensioenfondsen werden de afgelopen 2 jaren noodgedwongen genationaliseerd, elk jaar vallen 1 miljoen extra Russen onder de armoedegrens.

De koers van de roebel heeft dan weer het gevolg dat heel wat buitenlandse investeerders, ondanks de sancties, steeds makkelijker de weg naar Rusland vinden.

Het aantal zakenvisa die door Rusland aan buitenlanders is afgeleverd is in 2016 met 58% gestegen. In 2015 werden 24% minder visa afgeleverd dan in 2014. Kortom: het zakentoerisme zit in de lift.

Vooral Britten, Amerikanen en Duitsers vinden massaal de weg naar Rusland. Toch blijven ze vooral naar Sint-Petersburg en Moskou trekken. De andere steden die door het Kremlin in de kijker worden gezet om te investeren laten de Westerlingen vooralsnog links liggen.

De Russische centrumsteden maken er sinds de Oekraïense crisis een absolute topprioriteit van om congressen en evenementen naar Rusland te halen, met als kers op de taart natuurlijk het Europees Voetbalkampioenschap van 2018.

Russia is open for business, en daar kunnen Soros en Verhofstadt weinig tot geen verandering in brengen.

Wel moet worden opgemerkt dat het aantal investeringen zelf, ondanks de implosie van de roebel, nog niet voldoende aantrekken om het koopkrachtverlies en de gestegen armoede te compenseren. De Westerlingen tasten af, maar zijn nog niet overtuigd.

Foto: Now Idonoa

Bron: RBTH