Aandeel van Rio Tinto in vrije val: Raad van Bestuur neemt maatregelen tegen van corruptie verdachte CEO

De Brits-Australische mijnbouwgroep Rio Tinto, vooral actief in Noord-Amerika en Australië en één van de grootste mijnbedrijven ter wereld, kampt met een groot schandaal.

Voormalig CEO Sam Walsh wordt momenteel officieel verdacht van corruptie en omkoping met betrekking tot een ijzerertsmijn in Guinée. Walsh zou 10.5 miljoen dollar hebben aangeboden in ruil voor concessierechten op de site. Na een intern onderzoek werd de CEO daarvoor ontslagen. Zonder ontslagvergoeding.

Walsh zal in vier landen terecht moeten staan voor zijn poging tot omkoping: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Guinée.

Op de voorstelling van het jaarrapport van 2016 liet Rio Tinto weten “maatregelen” te nemen: een aanzienlijk deel van de pensioenrechten die Walsh opbouwde binnen het bedrijf zullen niet worden uitbetaald zolang het onderzoek niet is afgerond.

Bijkomend wordt een nieuwe interne auditeur aangesteld en wordt de interne doorlichting en juridische dienst volledig gereorganiseerd.

Sinds september 2016 trekt het aandeel van de door corruptie-onderzoeken en lage grondstoffenprijzen geteisterde mijnbouw-gigant weer gestaag aan. Maar sinds februari is het aandeel weer in vrije val. Benieuwd of de publicatie van het jaarrapport en de harde maatregelen het tij kan doen keren.

Bron: Rio Tinto

Foto: Chatham House