Vrouwendag special: het succesverhaal van de Russische lijnpilotes

Vrouwen in traditionele mannenberoepen zijn soms aanleiding tot heel wat controverse.

Landen als Duitsland (14%) en Zwitserland (13%) tellen bijzonder weinig vrouwelijke managers, ver onder het wereldgemiddelde van 24%. Dit zijn ook landen waar genderquota’s op z’n minst een draagvlak bij de bevolking lijken te hebben.

Landen als Brazilië (30%), Rusland (43%) en China (50%), waar genderquota taboe zijn, doen het beduidend beter. Veel wordt natuurlijk verklaard door het feit dat in deze machismo-landen er veel meer vrouwen dan manen universitaire studies voltooien, waardoor de vraag naar hogere profielen in de regel wordt overspoeld door vrouwelijke kandidaten.

Uit een recente bevraging van het Russische zakenblad RBK blijkt oovendien dat Westerse bedrijven die in Rusland investeren vaker opteren voor een vrouwelijke manager dan hun Russische concurrenten, terwijl soortgelijke posities binnen datzelfde bedrijf op de Europese markten vaker naar een man gaat.

Het lijkt er dus op dat Westerse bedrijven die nieuwe markten willen aanboren, meer vertrouwen lijken te hebben in vrouwen dan in mannen. Zeer opmerkelijk, en een ongemakkelijke waarheid voor heel wat feminazi’s, ongetwijfeld.

Ook opmerkelijk: hoe groter het bedrijf, hoe kleiner de verschillen worden tussen de verschillende landen. Als we kijken naar de 500 grootste bedrijven in de VS (Fortune 500) en de 500 grootste bedrijven in Rusland (RBK 500) zijn er respectievelijk 21 en 25 vrouwelijke CEO’s.

Onlangs werd ook onderzoek gedaan naar het aantal vrouwen onder de lijnpiloten. En wat blijkt? Van de 55.000 piloten die actief zijn in de Verenigde Staten en Canada is maar 5% vrouwelijk. Ter vergelijking: in Rusland is dat nog minder, slechts 1%. Omgerekend een twintigtal. Waarom minder vrouwen voor een carrière als pilote kiezen is onduidelijk. Evenzeer opmerkelijk: het aantal gevechtspilotes is procentueel groter dan het aantal lijnvluchtpilotes.

Foto: Barbro Andersen, no changes made