Euro hoger na ECB, goed nieuws voor Trump

Mario Draghi lijkt Donald Trump wat te helpen in het omlaag werken van de dollar. De nieuwe Amerikaanse president liet eerder al uitschijnen dat hij de dollar te veel vindt zijn opgeschoten.

Enkele weken geleden liet de Amerikaanse president weten dat hij de dollar te duur te vindt. Het klopt dat de greenback de laatste jaren enorm is opgeschoten. De kans op pariteit met de euro is reëel, zelfs nog dit jaar.

Waarom deze ontwikkelingen? Dit heeft vooral te maken met de centrale banken.

De Federal Reserve is al vroeg begonnen met aanzienlijke stimulusmaatregelen na de financiële crisis. Door de beleidsrente tot nagenoeg 0 procent te verlagen en vooral ook door de opkoopprogramma’s van obligaties. Deze maatregelen doen niet alleen de rente naar diepterecords afdalen maar ook de inflatie aanwakkeren en de groei. Verder ze het ook de eigen munt lager wat dan weer goed is voor exportgerichte bedrijven (hogere inkomsten uit het buitenland en lagere kosten in het binnenland).

De ECB is bij ons later begonnen met de massale stimulus. Uiteindelijk gingen ze er wel volledig voor en begon men in Amerika al meer en meer aan afbouw van de stimulus te denken. Het opkoopprogramma in de VS was beëindigd als dat in Europa begon. Ondertussen zijn ze aan de overkant van de Oceaan al volop bezig met renteverhogingen. Volgende week volgt waarschijnlijk een derde stap.

Dit uiteenlopend beleid zorgde voor een sterk dalende euro of een sterk stijgende dollar, voor een tot pariteit neigende euro/dollar-verhouding.

De nieuwe Amerikaanse president liet zich negatief uit over deze situatie die volgens hem zorgt voor moeilijker economische omstandigheden voor zijn land, een slechtere concurrentiepositie.

Desondanks kunnen we zeggen dat zijn beleid hier haaks op staat. Hij wil de economie aanzwengelen en zal vooral ook de inflatie nog een verdere opstoot geven. Een hogere inflatie zorgt voor verdere afbouw van stimulus, verdere verhoging van de rente. Bijgevolg gaat ook de dollar nog hoger…

De ECB bood Donald Trump gisteren wat hulp aan. De taal van de Europese centraal bankiers begint meer en meer te neigen naar afbouw van de stimulus nu de macro-economische cijfers verbeteren. De ECB stelde ook haar ramingen opwaarts bij en sprak van risico’s die meer in balans zijn.

De banken gingen gisteren omhoog door de vooruitzichten op een misschien toch iets snellere afbouw van het QE-programma (opkoopprogramma obligaties) en verhoging van de rente. De euro ging tijdens de persconferentie omhoog  (en zet vrijdag die weg verder).

Toch moet gezegd worden dat Draghi wel nog een hele tijd wil doorzetten. Vanaf volgende maand gaat het opkoopprogramma van 80 naar 60 miljard euro maandelijks maar dan zal men opkopen tot ten minste het einde van 2017. De ECB wil zeker ook verdergaan indien nodig en de rente zal maar pas geruime tijd na afloop van dit programma hoger gezet worden.

Foto: Reuters