Laten de Russen zich een vierde keer vangen?

Rusland heeft slechte ervaringen met pensioenfondsen. Na de val van het ijzeren gordijn gingen alle spaartegoeden van de Russen verloren en werd de eerste pijler nagenoeg volledig geliquideerd. Eind jaren 90 moest de Russische overheid nog eens de nieuwbakken private pensioenfondsen nationaliseren om de vrije val van de roebel en de stagnering van de economie te stutten. In 2016 deed de regering Medvedev die truc nog eens voor een derde keer over. Toen werd 8 miljard dollar aan pensioenrechten gebruikt om de putten van het overheidstekort te vullen.

Gevolg: Russen sparen niet voor hun pensioen want ze zagen de afgelopen 25 jaar hun spaarcenten 3 maal in rook opgaan. Daar wil de overheid nu verandering in brengen.

Jaarlijks komen er, ondanks de groei van de economie, toch 1 miljoen armen bij in Rusland. Voornamelijk ouderen die niet of onvoldoende pensioen hebben om op te teren.

Om die armoedeval weg te werken wil de regering nu pensioensparen fiscaal belonen en werknemers die niet aan pensioensparen doen bestraffen.

Concreet zullen de loonlasten ten koste van de werknemers die geen geld opzij zetten in een pensioenfonds stijgen van 13 naar 15%.

Russen die 10% van hun loon aan de kant zetten, zullen maar 10% loonlasten moeten afdragen.

Of de Russen in deze val zullen trappen is nog maar de vraag: er staat de overheid niets in de weg om diezelfde stunt nog een vierde keer over te doen.

Misschien kiezen vele Russen liever eieren voor hun geld en betalen ze liefst wat meer lasten op hun loon, in plaats van in de toekomst 100% belast te worden op hun pensioen.

Bron: Vedemosti

Foto: Mish Sukharev