Recessie Brazilië blijft al jarenlang aanslepen (en nog geen beterschap in zicht)

Brazilië, ooit één van de meest belovende landen van het zuidelijk halfrond kampt sinds jaren met een recessie. Ondanks het terug aantrekken van de wereldeconomie blijft het land echter aanmodderen en slagen de beleidsmakers er niet in de economie op het goede spoor te krijgen.

De Braziliaanse economie is in het afgelopen jaar met maar liefst 3,6% gekrompen waarbij er tot op heden nog geen hoop is op beterschap. De voormalige groeimotor van Zuid-Amerika blijft de problemen opstapelen waarbij de huidige recessie de ergste is die het land ooit doormaakte.

Momenteel is de Braziliaanse economie reeds 8% kleiner vergeleken met december 2014, een cijfer wat helaas niet zonder gevolgen blijft voor de lokale economie. De werkloosheidscijfers zijn er ondertussen gestegen tot 12,6%. Het land werd ooit erkend als een wereldspeler om rekening mee te houden de komende decennia waarbij het de zogenaamde “B” voorstelde in BRICS. Ondertussen is het tegendeel echter waar en slaagt niemand erin de groei terug aan te zwengelen.

Niet enkel de gekrompen economie maar ook de inflatie doet economen in paniek slaan. De inflatie bedroeg het afgelopen jaar 11% wat het hoogste cijfer in een decennium is en tevens niet bepaald geruststellend te noemen is.

Terwijl de financiële crisis van 2007-2008 een schokgolf door de gehele wereldeconomie joeg, is dit door de meeste Westerse landen reeds verteerd en worden er terug groeicijfers genoteerd. Ondertussen is echter duidelijk dat de groei de afgelopen jaren voornamelijk gefinancierd werd door het aangaan van steeds meer schulden wat de kiem werd van de volgende financiële crisis.

De volgende financiële crisis kan er mogelijks sneller aankomen dan verwacht waarbij het schuldenniveau van de gehele wereldeconomie de inzet zal zijn. Indien Brazilië de economie niet snel op het goede spoor zal krijgen, dreigt het land een nieuwe crisis te moeten incasseren voordat de vorige is opgelost. De combinatie van deze factoren zou het land nog dieper onderduwen in het financiële moeras waardoor alle zekerheden kunnen wegvallen.

Niet enkel Brazilië maar de gehele economie in Zuid-Amerika kan hierbij schade ondervinden waardoor ook deze groeimotor wegvalt. In het aangrenzende continent, Noord-Amerika, is de economie onder Trump weliswaar aan een sterke groei bezig maar ook dit kan omslaan indien de gemaakte beloftes niet worden waargemaakt.

Europa kampt met de eigen structurele problemen en het Afrikaanse continent blijft een verloren zaak. De groei om de wereldeconomie op peil te houden moet dan ook komen uit het Aziatische continent wat op deze manier doet wat er van verwacht zal worden de komende eeuw, namelijk de wereldeconomie domineren.

Bronnen:

http://www.cnbc.com