Turkije en Rusland gaan nauwer samenwerken

Turkije en Rusland zochten toenadering tot elkaar tijdens de High Level Coorperation Council (HLCC) dat plaatsvond de afgelopen vrijdag in het Kremlin te Moskou.  Er werd heel wat overeengekomen tussen beide landen, op economisch vlak maar ook cultureel, toeristisch en militair. De Russisch-Turkse handelsrelatie verliep wat stroever de afgelopen jaren, daar willen beide landen nu komaf mee maken door de banden opnieuw aan te halen.

Dat was alvast het doel van de High Level Coorperation Council want sinds het neerschieten van de Russische straaljager door het Turkse leger dichtbij de Turks-Syrische grens en de moord op een Russische ambassadeur in Ankara, zijn de spanningen tussen Rusland en Turkije flink toegenomen.

Een herstel van het vertrouwen is volgens beide naties belangrijk voor de toekomst vermits een goede verstandhouding veel voordelen biedt, vooral op economisch vlak. Russisch minister van Energie Alexander Novak is ervan overtuigd dat beide landen sterker zullen worden door een nauwere samenwerking.

Er werden verschillende handelsvoorstellen voorbereid die dit jaar in werking zullen treden tot en met 2019, vanaf dan zal de handelsrelatie opnieuw onder de loep worden genomen en aangepast waar nodig. Er zal op economisch vlak worden samengewerkt, maar ook wetenschappelijk, toeristisch en militair.

Russisch minister Novak benadrukte ook dat de import en export tussen Rusland en Turkije herbekeken zal worden de komende maanden om de handel in landbouw en industriële goederen gemakkelijker en goedkoper te laten verlopen.

De huidige Russische sancties, die werden opgelegd na het neerhalen van de Russische straaljager door het Turkse leger, werden in de aanloop naar een genormaliseerde relatie reeds verminderd, maar een deel van de sancties blijven voorlopig bestaan.

Er is ook nog het reeds opgestarte project omtrent de gaspijpleiding die loopt van Rusland door Turkije richting Europa. Het project zal in twee fases worden afgewerkt, waarbij het eerste deel ten voordele zal zijn van het Turkse Thracië en het tweede deel van de pijpleiding voor Europa.

Verder werken beide landen samen aan de Akkuyu kerncentrale, de allereerste nucleaire centrale in Turkije. Er werd hiervoor in 2010 al een overeenkomst gemaakt dat toestemming geeft aan het Russische Rosatom om een kerncentrale te bouwen in het Zuiden van Turkije, net boven Cyprus.

Bronnen. Voa News, Global Research, AA

Foto: Wikimedia