Bitcoin-ETF niet goedgekeurd door Amerikaanse SEC

Afgelopen zaterdag 11 maart liep de deadline van de Amerikaanse financiële toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), af om een beslissing te nemen omtrent een verandering in de regelgeving van ETF’s.

De beslissing had rechtstreeks gevolgen op de mogelijkheid om beursgenoteerde fondsen aan te bieden die de koers van Bitcoin volgen.

Maar vrijdagavond werd de virtuele munt in een klap fors minder waard.

De koers zakte in korte tijd zo’n 23 procent nadat net daarvoor bekend was geworden dat de SEC niet akkoord gaat met het voorstel voor een Bitcoin-ETF.

Noteerde bitcoin vrijdag aan het begin van de dag 1325 dollar, direct na de bekendmaking daalde de virtuele munt tot onder de 980 dollar.

Een prijsbeweging van 35 procent.

In de toelichting op het besluit wees toezichthouder SEC erop dat de Bitcoin-markt te ondoorzichtig is.

Volgens de SEC zijn er te weinig waarborgen om manipulatie en fraude te voorkomen.

Van de drie fondsaanvragen voor bitcoin-ETF’s waar de SEC het hoofd over boog, is die van de gebroeders Winklevoss, de Winklevoss Bitcoin Trust, de bekendste.

Had de SEC wel goedkeuring verleend dan was er naar verwachting enkel deze week zo’n 300 miljoen dollar naar de Winklevoss Bitcoin Trust gegaan.

Een overgroot deel van dat geld zou waarschijnlijk weer direct in Bitcoins zijn geïnvesteerd waardoor de koers een sprong omhoog had kunnen maken.

Dat gebeurde dus niet maar toch lijkt er weinig aan de hand.

De afgelopen tijd steeg Bitcoin sowieso hard wegens de eventuele goedkeuring door de SEC en de interesse vanuit de Chinese en tevens Indiase markt.

Op het moment noteert de Bitcoin weer net onder de 1.250 dollar, een niveau dat het in februari nog niet aan wist te doen.

Het nieuws dat de Bitcoin-ETF niet werd geaccepteerd door de SEC lijkt dus minder hard aan te komen dan gedacht.

Volgens Adam Davies, analist en consultant bij Altus Consulting, zou Bitcoin dan ook wel eens richting de 3.000 dollar kunnen gaan tegen het einde van 2017.

Bronnen: Fortune, Bloomberg, Coin Telegraph

Foto: Flickr