Federal Reserve trekt woensdag waarschijnlijk rente op

Woensdagavond komt de Federal Reserve met een nieuw rentebesluit. Waarschijnlijk gaat de rente voor een derde maal sinds de financiële crisis omhoog. Verder is het uitkijken naar meer hints en info.

Momenteel staat de belangrijkste rente van de Federal Reserve, de Federal Funds Rate, in een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent. Waarschijnlijk komen hier woensdag 25 basispunten bij. De markt houdt hier al bijna volledig rekening mee, net als economen.

Dinsdag 14 en woensdag 15 maart vergaderen de beleidsmakers en woensdagavond om 19 uur onze tijd (een uurtje vroeger dan gewoonlijk omdat bij ons de zomertijd nog niet is ingegaan) komen we dan te weten wat de centraal bankiers besloten via een persbericht.

Na het uitstekende jobrapport van vrijdag 10 maart twijfelen economen er niet meer aan dat de rente omhoog gaat. Het was het laatste mogelijke obstakel. Er kwamen in februari meer jobs bij dan verwacht, de werkloosheid daalde nog verder en de lonen stegen. Dat laatste wakkert de inflatie verder aan.

Janet Yellen, de voorzitster van de centrale bank, was er onlangs in een toespraak duidelijk over dat, tenzij uitzondering, de tijd rijp is om de rente weer omhoog te trekken.

Het voornaamste rentetarief in de Verenigde Staten, dat na de crisis naar recorddieptes werd teruggebracht, kan volgens de beleidsmakers hoger aangezien de Amerikaanse economie er klaar voor is.

In december 2015 werd de rente voor een eerste maal opgetrokken naar 0,25 tot 0,50 procent. Dit was vooral een symbolische daad om aan te tonen dat de Fed vertrouwen heeft in de economie en de gevolgen van haar eigen stimulerend beleid. Een jaar later, in december 2016, kwamen er nog eens 25 basispunten bij. Allerlei geopolitieke en Chinese zorgen waren redenen voor uitstel.

Verder is het woensdag ook uitkijken naar verdere informatie vanuit de Federal Reserve. Wat is hun kijk op de economie en geven ze hints over verdere stappen? Hoeveel ‘rate hikes’ willen ze dit jaar nog doorvoeren als de economische ontwikkelingen volgens plan verlopen?

In dit alles kunnen we nu immers meer inzage krijgen aangezien het besluit van maart wordt vergezeld door economische projecties en een persconferentie, wat niet na elke vergadering het geval is. In die projecties vinden we ook de dot plot, waarin wordt aangegeven wat de leden van het Comité aan toekomstige rente vooropstellen.

Te bruuske renteverhogingen zouden wel eens gevaarlijk kunnen zijn. Toch zal de fed mogelijks rapper moeten reageren als de maatregelen van de nieuwe Amerikaanse regering echt een aanzienlijk opwaartse druk creëren in groei en inflatie. De markten zijn niet zo tuk op te bruuske renteverhogingen… Maar dat is nog koffiedik kijken.

Foto: Floyd Yarmuth/CNN