Superjumbo Airbus blijft zorgen baren

De Europese luchtvaartgigant Airbus overweegt om de superjumbo A380 aan te passen om nog meer passagiers te kunnen vervoeren. Dit zou klanten moeten overtuigen om toch het paradepaardje van het bedrijf aan te kopen welke nog steeds ondermaats presteert qua verkoopcijfers.

Waar Airbus de grootste luchtvaartfabrikant is ter wereld en mooie cijfers kan voorleggen blijft de A380 een zorgenkind. Door de layout van het toestel aan te passen en de grote trap te verkleinen zou het mogelijk zijn om 40-50 zitplaatsen bijkomend te creëren. Ook het aanbrengen van zogenaamde wingtips kan de efficiëntie van het vliegtuig doen toenemen wat het rendement doet toenemen. Door de bijkomende zitplaatsen stijgt het totale aantal zitplaatsen tot meer dan 600 wat de kost per passagier verder doet dalen.

Officiële bevestigingen vanuit Airbus werden nog niet gegeven, dit mede door het nog ontbreken van een formele bevestiging van dit nieuwe ontwerp. De grote majestueuze trap in de A380 werd oorspronkelijk ontworpen als een verwijzing naar luxecruiseschepen. Helaas volgende de verkoopcijfers dit niet en werd de A380 een probleemgeval.

Op lange termijn ziet Airbus de toekomst echter rooskleurig in voor deze superjumbo door de snel stijgende vraag naar capaciteit in de luchtvaart. Het break-even point ligt momenteel op 12 exemplaren per jaar wat op middellange termijn geen probleem zou mogen vormen aldus Airbus.

Concurrent Boeing, welke enkel een verlengde versie van zijn eigen 747 kan aanbieden, argumenteert echter dat de tijd van superjumbo’s gedaan is. De ontwikkelkosten van een dergelijk model zijn echter torenhoog waardoor Boeing zich niet in eenzelfde avontuur wil storten als Airbus meer dan 20 jaar geleden.

Indien Airbus gelijk krijgt op langere termijn dreigt Boeing echter met een kater achter te blijven. Onder meer de Aziatische markt groeit zeer snel waarbij zowel Airbus als Boeing de enige aanbieders zijn van het gehele gamma aan modellen.

Op korte termijn zal de A380 het bedrijf echter nog geld kosten. Dit mede door het aflopen van de leasing van Singapore Airlines waarbij vijf A380’s terug worden genomen door Airbus. Een tweedehands markt voor dergelijke toestellen is echter niet aanwezig waardoor dit de kosten verder zal doen toenemen. Met een nieuwprijs van ongeveer 300 miljoen Euro is dit een kostelijke project waardoor niet alle luchtvaartmaatschappijen dit kunnen doen renderen.

Emirates is op dit moment de grootste bezitter van dit type toestel met meer dan 70 exemplaren. In de toekomst zal dit nog verder uitgebreid worden tot ongeveer 140 toestellen waardoor de maatschappij de grote groei in Azië zal aankunnen. Een verlengde versie van het toestel, de A380-900 is echter op de lange baan geschoven door de (voorlopig) te magere interesse.

Bronnen:

http://www.cnbc.com

http://www.wikipedia.org