Johan Van Overtveldt nieuwe voorzitter Eurogroep?

Vorige woensdag werden in Nederland de sociaaldemocraten afgeslacht. Het verlies van links heeft ook gevolgen op Europees niveau. Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zal mogelijk moeten vertrekken als baas van de Eurogroep. Johan Van Overtveldt wordt getipt als opvolger.

De Nederlandse socialisten verloren zowat 75 procent van hun zetels. De partij viel terug van 38 naar 9 zetels (-29). Daarmee was dit het grootste verlies van de sociaaldemocraten ooit.

Momenteel is Jeroen Dijsselbloem nog Nederlands Minister van Financiën. Door het monstrueuze verlies van zijn partij, is de kans nihil dat de PvdA opnieuw in een kabinet stapt.

Bijgevolg roept dit vragen op Europees niveau op. De informele Eurogroep omvat alle Ministers van Financiën van de eurolanden. Dijsselbloem is hiervan al enkele jaren voorzitter.

Kan de Nederlander wel aanblijven, wanneer hij geen lid meer is van de Nederlandse regering in de toekomst? Op papier is er geen enkel probleem. De leider van de Eurogroep moet niet noodzakelijk een Minister van Financiën zijn.

Maar op Europees niveau staan er ondertussen wel al enkele landen klaar om de fakkel van Dijsselbloem over te nemen. Vooral Spanje, dat zwaar gehavend uit de eurocrisis kwam, wil een kandidaat leveren om de Nederlander op te volgen.

De Duitser Wolfgang Schäuble (CDU-CSU) ligt dan weer minder voor de hand, aangezien er in september verkiezingen zijn in Duitsland en de Minister van Financiën zich daarop moet concentreren.

Schäuble zou echter een goeie kandidaat zijn. De Duitser is een koele liefhebber van de euro en is geen voorstander van nog meer steunpakketten aan het armetierige Zuiden, Griekenland op kop.

Wie ook kans maakt om Dijsselbloem op te volgen, is Johan Van Overtveldt. De N-VA’er heeft het moeilijk als Belgische Minister van Financiën. De begroting en staatsschuld blijven namelijk een groot probleem.

Van Overtveldt staat – net als Schäuble – de hardere lijn voor en wil geen transfers naar het Zuiden. Niet voor niks schreef hij het boek ‘Het Einde van de Euro’.

Door Van Overtveldt leider van de Eurogroep te maken zou de voormalige hoofdredacteur van Trends meteen meer aanzien in Europa krijgen. Tegelijk is het een manier voor N-VA om ook zijn iets of wat gehavende imago en zijn tamelijk zwakke parcours in de Belgische politiek wat op te krikken.