China werkt megadeal om zeep

De Chinese autoriteiten hebben een overname-deal van 1 miljard euro geblokkeerd. Bedoeling was dat de Nederlandse afvalverwerker Attero aan Chinese kopers verkocht zou worden. Maar daar stak de politiek dus een stokje voor. Waarom?

Normaal gezien zijn ze in de Chinese Volksrepubliek voorstander van overnames. Toch zeker wanneer Chinese bedrijven andere Westerse firma’s overnemen. Maar, dit keer ging het mis.

De Nederlandse afvalverwerker Attero, waarvan Waterland mede-eigenaar is, zou verkocht worden aan een groep Chinese ondernemers. De deal zou draaien rond een bedrag van ongeveer 1 miljard euro. Aanvankelijk lag de vraagprijs al op 850 miljoen euro.

Attero werd in 2013 geprivatiseerd. Daarvoor heette het bedrijf Essent Milieu en waren Nederlandse gemeenten en provincies de aandeelhouders.

De plaatselijke autoriteiten in het communistische land zagen de hele deal niet zitten. Zij trokken een streep door de verkoop. In 2013 kocht Waterland de Nederlandse afvalfirma. In de zomer van 2013 besliste datzelfde Waterland, als grote aandeelhouder, om de boel opnieuw op de markt te gooien.

Waterland werd benaderd door Beijing Enterprises, een conglomeraat dat gedeeltelijk in handen is van politieke spelers, zoals de stad Beijing zelf. In 2016 had Beijing Enterprises al haar oog laten vallen op de afvalverwerker EEW uit Noord-Duitsland.

De verkoop met de Nederlanders kan nu niet doorgaan omdat plotsklaps de Chinese autoriteiten sinds kort beslist hebben dat het verboden is om grote sommen geld China uit te laten vliegen.

Op die manier wil de politiek de waardevermindering van de Reminbi tegengaan. Deals van 1 miljard komen onder zwaardere toezichtsregels te staan.

Beijing Enterprises deed dan maar een bod dat een pak lager kwam te liggen, waardoor het geld wel China uitmag. Maar bij de Nederlandse zijde van Attero zagen ze dit te lage bod niet meer zitten. En dus werd de hele deal van tafel geveegd.

Bron: Financiële Telegraaf