Het is zover: eerste bank die nul procent rente geeft

Triodos is de eerste bank die haar spaarrente verlaagt naar nul procent. Kenners stellen dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer ook de andere, grotere banken hun intrest naar nul brengen. De financiële waanzin gaat gewoon verder en wordt steeds erger.

In Nederland en België staat Triodos bekend als een bank die zich presenteert als duurzaam en ecologisch. Dat die duurzaamheid niet goed is voor uw geldbeugel, blijkt deze week. De bank verlaagt haar rente naar nul procent. De regel gaat in vanaf begin april van dit jaar.

Voorheen hanteerde Triodos al de laagste rentestanden. De slogan “let op: geld lenen kost geld” kan nu best veranderd worden in “let op: sparen kost geld”.

Terwijl de rentes kelderen, wordt sparen wel steeds duurder. Niet alleen is er in Nederland en België een relatief hoge inflatie maar ook de kosten die kredietinstellingen doorrekenen aan hun klanten om rekeningen te openen en te kunnen bankieren, nemen jaar na jaar toe.

De vergelijkingswebsite Spaarrente.nl stelt dat het een kwestie van tijd is vooraleer de andere banken het voorbeeld van Triodos zullen volgen. Een belangrijke psychologische grens is immers met dit precedent doorbroken.

Ook negatieve rentes zijn nu niet ver af meer. Zeker nu de ECB haar rente onveranderd laat en de monetaire versoepeling blijft doorgaan.

Bij de vier grote Nederlandse banken schommelt de rente voor een betaalrekening zonder enige beperkende voorwaarden momenteel tussen de 0,4 (SNS) en 0,2 procent (ABN Amro).

Bron: AD, Financieele Dagblad, NOS