Waarom de Amerikaanse rente verder stijgt

De Amerikaanse Centrale Bank verhoogt dit jaar 3 keer de rentestanden. De groeiramingen voor Amerika blijven gelijk. Het gaat tamelijk goed met zowel de arbeidsmarkt als de economie.

Terwijl in Europa de ECB van Mario Draghi geld blijft drukken als bezeten, zijn ze in de Verenigde Staten al geruime tijd de monetaire versoepeling aan het inperken.

In de VS zijn er voor dit jaar minstens 3 rentestijgingen gepland. De economische groeiprognose blijkt stabiel te zijn, waardoor gesteld kan worden dat het herstel van de Amerikaanse economie tamelijk duurzaam van aard is.

De rente ging vorige week omhoog met 25 basispunten. De bandbreedte komt nu uit op 0,75 tot 1 procent. FED-president Janet Yellen stelde dat vooral het recente banenrapport, dat begin maart gepubliceerd werd, duidelijk maakt dat de Amerikaanse economie een renteverhoging kan dragen.

Verderop in 2017 komen er nog twee andere verhogingen, zo bleek uit de ‘dot plot’. Dat is een grafiek van de FED waarin aangegeven wordt hoeveel rentestijgingen er te verwachten zijn.

De central bank gokt op een groei van 2,1 procent van het BBP voor 2017. De kerninflatie zou uitkomen op 1,9 procent en de werkloosheid zou verder afnemen tot amper 4,5 procent.

Analisten bij ABN AMRO zien, ondanks de stijgende rente, weinig positieve signalen voor wat betreft het beleid van President Trump. “De vertrouwensindicatoren zijn gestegen maar dat vertaalt zich nog niet in hogere groeicijfers”, aldus Maritza Cabezas.

Toch lijken de voorspellingen van de FED enigszins voorbarig. De geplande rentestijgingen kunnen altijd teruggedraaid worden. Philip Marey van Rabobank waarschuwt dat renteverhogingen op de lange baan geschoven kunnen worden.

“De markten zijn vooruitgelopen op de positieve gevolgen van het beleid van Trump maar in de praktijk kunnen die tegenvallen (…) Zodra er iets negatiefs gebeurt zit de FED op haar handen.”

Bron: Financiële Telegraaf, Washington Post