Vastgoedaandelen. Doet rentestijging zeepbel knappen?

Vastgoed is overgewaardeerd in België en Nederland. Zeker in grote steden is dit het geval. Wat zijn de gevolgen voor aandelen in vastgoed, wanneer op termijn de rentes opnieuw stijgen? De sector maakt zich geen zorgen, zo blijkt.

De crisis op de huizenmarkt heeft in Amerika in 2007 lelijk huis gehouden. Vastgoedprijzen gingen met 40 à 50 procent omlaag. Ook in Spanje sloeg de crisis zwaar om zich heen. Dichter bij huis kreeg vooral Nederland af te rekenen met problemen. De prijzen zakten sterk.

Vandaag, zo’n 10 jaar later, zijn we opnieuw beland in een tijd van sterke vastgoedstijgingen. Vooral in Amsterdam blaast de zeepbel zich weer op.

Vastgoedaandelen veroveren steeds verder de beurzen. In heel wat landen stelt zich een overwaardering tegenover de intrinsieke waarde.

Vooral in België (+19% overwaardering) en de Verenigde Staten (+9,5% overwaardering) is dit het geval.

REIT staat voor ‘real estate investment trust’. Deze vastgoedfondsen leveren wereldwijd gemiddeld een premie op van 4,4% tegenover hun intrinsieke waarde.

Volgens analisten bij Bank Degroof-Petercam leveren in België deze fondsen veel meer rendement op omwille van het economische en fiscale klimaat.

Toch verloren de vastgoedaandelen sinds de zomer van 2016 van hun pluimen. In Amerika was er een daling van 14% sedert augustus.

Geen reden om echter ongerust te worden, zo vinden de ‘believers’. Juist een reden om in te stappen of bij te kopen.

“Zelfs met een hogere rente blijven deze vastgoedaandelen interessant”, aldus het Nederlandse Gerios Rovers.

Als de monetaire stimuli worden afgebouwd, dan komen er wel fiscale stimuli, zo denken de optimisten als Rovers. Zeker in de VS is dit het geval.

Toch blijft het de vraag wat er gebeurt als nieuwe onzekerheden zich voordoen op de huizenmarkt. De schuldenlast van gezinnen in Nederland en België was zelden tot nooit hoger dan vandaag. Waakzaamheid is meer dan ooit geboden.

Bron: De Tijd