Eerste kwartaal 2017 vooral in Azië een feest

Vandaag de laatste dag van het eerste kwartaal van 2017, dat overall gezien behoorlijk wist te presteren, aandelenmarkten zitten wereldwijd in de lift.

Toch lijkt dat niet het geval gekeken naar de cijfers vandaag, hier en daar een plusje, maar aandelenmarkten lijken wereldwijd lager te gaan.

Toch is het alleen de Japanse Topix, als een van de weinige beurzen, die op minus 1 procent een klein minnetje laat zien voor dit kwartaal. Daar mag de sterke Japanse yen als schuldige worden aangewezen.

Verder doen wereldwijd aandelenmarkten het bijzonder goed, waarbij ze zomaar het beste kwartaal aandoen sinds 2013. De MSCI All-Country World Index kent daarbij een kwartaalwinst van 6,5 procent.

De MSCI Asia Pacific Index kent zelfs een kwartaalstijging van 8,7 procent, de beste score sinds maart 2012. Vooral de Aziatische landen wisten dus te presteren.

India weet Singapore net te verslaan met de Sensex op een winst van 11,1 procent. De Straits Times Index in Singapore moet het met een tweede plek doen op 10,2 procent winst.

Derde plek is voor Hong Kong. De Hang Seng Index staat op een kwartaalplus van een stevige 9,7 procent en ook de Hang Seng China Enterprises Index won meer dan 9 procent.

De Shanghai Composite steeg bijna 4 procent, maar belangrijker, de Chinese index klom naar zijn hoogste punt in bijna 5 jaar tijd.

Vooralsnog blijft daarmee de angst voor een harde landing in China uit.

Verder lijkt het erop dat de dollar deze week zijn sterkste week van 2017 zal afsluiten.

In de VS staat de S&P 500 daarnaast op een kwartaalwinst van iets meer dan 5,5 procent en de Canadese TSX tikt voorzichtig de 2 procent aan.

Ook in Europa staat de kwartaalwinst van de Stoxx Europe 600 op 5 procent.

Opvallend nieuws verder: de werkeloosheid in Duitsland dook in maart lager naar de 5,8 procent, het laagste cijfer sinds januari 1992.

Daarnaast valt de inflatie wat tegen, wat er ook voor zorgt dat de aandelenmarkten in Europa vandaag wat worden gedrukt.

Olie kijkt verder tegen een kwartaalverlies aan van 6,8 procent, terwijl goud daarentegen op 1.241,81 op een winst staat van 8 procent sinds het begin van het jaar.

Bronnen: Bloomberg, Barrons, Reuters, Market Watch

Foto: Flickr