Goud klaar voor sprong opwaarts?

Goud, het gekende edelmetaal noteert momenteel een stuk onder het eigen hoogtepunt. Diverse analisten gaan ervan uit dat dit nog enige tijd zo zal blijven al kan dit mogelijks toch een foutieve inschatting zijn afgaande op diverse parameters.

Waar goud als edelmetaal vaak genoemd wordt als één van de veilige havens is dit de laatste tijd amper genoemd als een goede belegging. Dit onder meer door de recente renteverhogingen in de Verenigde Staten waarbij goud vaak omgekeerd evenredig reageert. Nochtans is dit exact het moment waarop er mooie koopjes gedaan kunnen worden nu er steeds meer parameters op oranje komen te staan.

De Verenigde Staten, nog steeds de belangrijkste economie ter wereld, kampt de laatste tijd met een stabilisatie nu de ontnuchtering doordringt na de historische verkiezing van Trump als president. Nu blijkt dat deze tot op heden nergens in slaagt en de publieke opinie verliest, verliezen ook de beurzen de euforie.

Het verdwijnen van de euforie zal op zijn beurt ervoor zorgen dat de FED zijn economisch beleid zal aanpassen waardoor er geen of minder renteverhogingen zullen doorgevoerd worden dan gepland. Aangezien goud omgekeerd evenredig hierop reageert staat het edelmetaal dan ook klaar voor een nieuwe stijging.

Uiteraard is dit niet de enige reden om op koopjesjacht te gaan. Ook enkele andere parameters zijn van belang. Hierbij onder meer de onzekere politieke situatie in Europa aanhalend waarbij pas in het najaar na de Duitse verkiezingen er sprake kan zijn van een stabieler politiek en economische klimaat. Indien één of beide verkiezingen de politieke grondvesten opnieuw doen beven dan zal goud hier des te meer door te stijgen waarbij in een extreem scenario zelfs nieuwe recordhoogtes worden opgezocht.

Het is tevens een investering in een verdere toekomst op middellange en/of lange termijn. Na een golf van optimisme volgt meestal een euforische situatie op de beurzen. Deze wordt (helaas) ook altijd gevolgd door een (zware) beurscorrectie en/of beurscrash. De koers van goud is hierbij dan ook te voorspellen waardoor de investering dubbele beloond wordt. Alvast een reden des te meer om op zijn minst een deel te beleggen in dit gekende edelmetaal.

Bronnen:

http://www.cnbc.com