2016 was een goed jaar voor de Chinese banken, risico’s echter nog niet geweken

Het gaat wat beter met de Chinese financiële sector, dat blijkt uit de gegevens die vorige week werden vrijgegeven over de volledige jaarinkomsten van de vijf grootste Chinese banken. Het jaar 2016 was voor vier van de vijf grootbanken bijzonder positief, de verwachtingen van de economen werden voor die periode meer dan ingelost.

Het positieve sentiment in de Chinese Volksrepubliek blijft aanhouden, eerder lazen we dat we de Chinese industrie voor de negende maand op rij aan het groeien is en nu krijgen we ook positieve berichten binnen over de Chinese financiële sector, althans voor vier van de vijf grootbanken.

Uit de jaarrapporten van de banken blijkt dat de lagere operationele kosten ervoor hebben gezorgd dat er vorig jaar meer nettowinst gemaakt kon worden, namelijk tussen de 0,4 en 1,9 procent. Enkel de Bank of China deed het minder goed met een verlies van 3,7 procent in vergelijking met 2015.

Al bij al een positief resultaat natuurlijk, maar volgens senior research analist bij CreditSights Matthew Phan, zijn er nog altijd behoorlijk wat risico’s voor de Chinese financiële sector. Het aantal slechte leningen blijft problematisch maar toch stabiliseerde de winstgevendheid uit leningen.

Het ‘probleem’ is dat deze stabilisatie wordt veroorzaakt door de aanpassingen van de bedrijfsbelastingen, hierdoor daalde de operationele kosten en de belastingen op inkomsten. Volgens Phan ontbreekt er een cruciale daling om echt te kunnen spreken van een stevig herstel.

Het aantal slechte leningen moet volgens hem dalen om de stabilisatie in de sector duurzaam te kunnen maken, zeker nu de tendens van de centrale banken wijst op een verstrakking van het monetaire beleid waarbij rentes opnieuw worden verhoogd en de soepele regels strenger worden gemaakt.

De huizenmarkt zal hierdoor vertragen en dat kan gevaarlijk worden voor het Chinese bankensysteem omdat het aantal leningen voor deze markt de afgelopen jaren fors is toegenomen, hierdoor wordt de Chinese financiële sector meer blootgesteld aan de risico’s die verbonden zijn aan de huizenmarkt en zeker nu het zwaarder wordt om leningen af te betalen.

Volgens senior analist bij Moody’s Lillian Li werd er voorheen meer geleend in de vastgoed- en bouwsector, waardoor het risico’s op slechte leningen minder aanwezig was door de kapitaalkracht in deze sectoren. Bij hypotheken ligt het aantal ‘bad payers’ procentueel een pak hoger.

Bronnen: Bloomberg, CNBC

Foto: Wikimedia