Cryptovaluta Ripple hoger op Japans fanatisme

De afgelopen maanden zagen we een aanhoudende verkoop van Amerikaanse schuld door Japan.

Het kan een teken zijn dat de onzekerheid rond het fiscale en monetaire beleid van de VS er voor zorgt dat de Japanners op zoek gaan naar alternatieve investeringen en veilige havens.

Daaronder mag goud worden gerekend, maar wellicht ook cryptocurrencies – door sommige cryptograven ook wel virtueel goud genoemd – zouden van die onzekerheid kunnen profiteren.

Japan heeft 1,1 biljoen dollar aan Amerikaanse Treasuries, waarmee het de grootste aanhouder is van Amerikaanse schulden. Sinds december zelfs boven China.

Maar de afgelopen 3 maanden zaten de Japanners vol aan de verkoopkant.

Uit gegevens van het Japanse ministerie van Financiën blijkt dat Japan sinds de verkiezing van Trump al 38,5 miljard dollar aan Amerikaanse Treasuries heeft verkocht.

Wellicht volledig los van die trend zien we een andere trend.

Een land dat bijzonder open staat voor nieuwe innovaties en technologieën.

Japan implementeerde afgelopen zaterdag als eerste land ter wereld een wet die virtuele valuta officieel erkent als wettig betaalmiddel.

De nieuwe wet zal er voor zorgen dat de platforms die virtuele valuta verhandelen met extra reguleringen en controles te maken krijgen.

Maar de officiële erkenning als wettig betaalmiddel zal er aan de andere kant ook voor zorgen dat er bepaalde toepasselijkheid is in regelgeving voor banken en financiële instellingen.

Er mag verwacht worden dat daarmee het gebruiksgemak zal verbeteren en de interesse naar cryptovaluta en de blockchain, de technologie die aan de basis ligt van de verschillende cryptovaluta, zal toenemen.

Dit zal zowel zijn invloed hebben op de vraag als op de prijs van verschillende virtuele munten, iets waar we afgelopen weekend al getuige van waren.

Afgelopen vrijdag maakte de Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (BTMU) bekend dat zij samen gaat werken met zes andere internationale banken om een nieuwe dienst te lanceren gebaseerd op de blockchaintechnologie.

Samen met Bank of America Merrill Lynch, Standard Chartered Bank, Royal Bank of Scotland, het Spaanse Banco Santander, Canadian Imperial Bank of Commerce en het Australische Westpac Banking, gaat zij een samenwerkingsverband aan om tegen 2018 Ripple te implementeren.

Ripple is een centraal gestuurd betalingsnetwerk gebaseerd op de blockchaintechnologie.

Er bestaat een grote kans dat dit netwerk uiteindelijk het huidige internationale betalingssysteem SWIFT zal gaan vervangen.

Die kans is groot, gezien de tekortkomingen van SWIFT, de omarming van Ripple door verscheidene grootbanken, en de potentie en (corporate) push die Ripple geniet.

Ripple is echter niet alleen een betalingsnetwerk maar ook een virtuele munt, dat afgekort wordt met XRP.

En virtuele munt Ripple vierde afgelopen weekend een feestje.

Noteerde XRP midden-maart nog op 0,0065 ten opzichte van de dollar, tikte het gisteren pardoes de 0,071 aan.

Een prijsstijging van liefst 1100 procent.

En daarmee misschien wel bewijs dat een combinatie van Japanse trends bijzonder potentieel biedt.

Bronnen: Bloomberg, News BTC, Nikkei

Foto: Flickr