Britse banken die naar de EU willen verhuizen krijgen voorkeursbehandeling

De ECB zal Britse banken die hun zetel naar de EU willen verhuizen twee jaar de tijd geven om met de bankenwetgeving in orde te zijn.

Op die manier wil de EU de Londense city uitroken. Momenteel weerhouden de strikte ECB-regels heel wat Britse grootbanken, die voorstander waren van Brits EU-lidmaatschap, om effectief hun zetel te verplaatsen binnen de EU.

Voorlopig gaat het maar om een handvol kleinere banken die effectief hun zetel willen verplaatsen naar het vasteland. Theresa May wil zo’n uittocht counteren met lagere belastingen en minder regels voor banken.

De ECB, die hare hoog niveau van regeldruk wil behouden, moet de banken dus iets kunnen bieden om alsnog naar Europa te komen. Een lange phase-in periode is dan een optie.

Eigenlijk houdt dat een discriminatie in van banken uit derde landen die hun zetel binnen de EU willen vestigen, die onmiddellijk met de regels in orde moeten zijn. Idem voor de banken van nieuwe lidstaten. Zo moeten de Servische banken in orde zijn met de ECB-richtlijnen en -regels op de dag dat Servië zou toetreden tot de EU.

Benieuwd of iemand die voorkeursbehandeling zal aanvechten voor de Commissie en het Hof van Justitie van de EU.

Bron: Politico, Reuters

Foto: airpix, no changes made