Europese Centrale Bank houdt vast aan stimulus

Hoofd van de Europese Centrale Bank Mario Draghi kondigde donderdag in een persmededeling aan dat de monetaire inspanningen die de bank nu levert, zullen worden verdergezet. Hij voegde er ook aan toe dat de economische risico’s voor het herstel in de 19 EU-landen aan het verminderen zijn. Maar er is nog niet voldoende stabiliteit en economische kracht om het stimuleringsbeleid af te bouwen, aldus Mario Draghi.

Ondanks de positieve Europese economische vooruitzichten en de verlaagde risico’s voor het stokken van het economische herstel, houdt voorzitter Mario Draghi vast aan het huidige stimuleringsbeleid waarbij obligaties nog altijd zullen worden opgekocht tot eind dit jaar en de rentevoet negatief blijft.

Hij verwacht in de nabije toekomst geen onverwachte economische schokken en is ervan overtuigd dat de opwaartse trend zal continueren, maar hij benadrukt wel dat de positieve wind veelal veroorzaakt wordt door het soepele monetaire beleid dat de Europese Centrale Bank voert.

Draghi beweert dat het nog altijd te vroeg is om te spreken over een ‘succesvol beleid’ en vindt het te gevaarlijk om opeens te stoppen met het opkoopprogramma en de rentes opnieuw te verhogen. Als de beslissing dan toch zou vallen, dan zal dit zeer geleidelijk aan gaan gebeuren.

De cijfers liegen er alvast niet om, volgens verschillende macro-economische data is de Europese economie vorig kwartaal met 0,6 procent gegroeid, genoeg voer voor analisten om toch te speculeren op de afbouw van het soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

Daarenboven loopt de inflatie behoorlijk snel op, het inflatiedoel van 2 procent werd in februari aangetikt om dan weer een beetje te zakken. De inflatie is namelijk één van de belangrijkste factoren waarop de ECB zijn monetair beleid baseert, als de inflatie de komende maanden stabiel blijft, zien analisten een nog grotere kans op de afbouw van het beleid.

Mario Draghi blijft echter nuchter en legt de nadruk op een duurzame kerninflatie, die ligt namelijk lager dan de algemene inflatie omwille van de recentelijk gestegen energieprijzen. Pas als deze inflatie signalen toont van herstel, zullen ze bij de ECB pas overwegen om het beleid te herbekijken.

Bronnen: Knack, De Tijd, ABC

Foto: European Parliament – Flickr