Akkoord over nieuwe financiële steun voor Griekenland

Na een lange periode van onderhandelingen en tegenvoorstellen, is er uiteindelijk toch een overeenkomst gekomen tussen het noodlijdende Griekenland, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds betreffende de verderzetting van het financiële steunprogramma. In de nabije toekomst mag Griekenland zich dus verwachten aan een nieuwe schijf vers geld om de interne financiële problemen aan te pakken.

Wie dacht dat het fiasco omtrent Griekenland volledig van de baan is, zit volledig mis. Enkele jaren geleden was er veel commotie en tumult over de financiële problemen in het Zuid-Europese land, na het toewerpen van een reddingsboei verdween de Griekse crisis op de achtergrond maar tot op de dag van vandaag heeft Griekenland nog altijd hulp nodig van de geldschieters.

Er werd afgesproken dat Griekenland beroep kan doen op financiële hulpmiddelen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds als er werd voldaan aan verschillende voorwaarden, bv. een hervorming in de pensioenen, aanpakken politieke corruptie, etc…

Over een nieuwe schijf geld werd er anderhalf jaar onderhandeld, het leek er even op dat beide partijen lang niet tot een akkoord zouden komen, maar vrijdag kon de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem met veel opluchting melden dat er een overeenkomst werd gevonden.

Ook onderliggen tussen de EU en het IMF was er de afgelopen tijd veel tegenwerking. Er waren veel eurolanden aan het twijfelen om een deel van de Griekse schulden kwijt te schelden terwijl het Internationaal Monetair Fonds hier geen andere optie in zag.

Zo zullen er in Griekenland nog meer hervormingen moeten plaatsvinden in o.a. de arbeidsmarkt, de pensioenen en de belastingen. De Griekse premier Alexis Tsipras is akkoord gegaan met de geldschieters over deze discussiepunten waardoor de Grieken gebruik kunnen maken van het Europese noodfonds om een schuld van 6 miljard euro af te lossen.

Een officieel akkoord is er nog niet, maar de bereidheid van beide partijen om in te stemmen met wat er nu op tafel ligt, stelt Dijsselbloem gerust dat een volledig akkoord weldra zal volgen.

Bronnen: GVA, Beursduivel, BusinessInsider

Foto: EU Parliament – Flickr